Bakad med bakenzymer och vetesyra
Beskrivning:
Det här receptet ger 12 läckra rullar, som du känner till dem från bageriet! Hemligheten är bakenzymer och vetesyra, som tillsammans ger ett luftigt bröd med krispig skorpa och krumma.
Vad du behöver:
– 3 dl handvarmt vatten
– 500 g vetemjöl
– 5 g torrjäst
– 10g Hvedesur
– 10 g salt
Förfarande:
Blanda alla ingredienser och knåda i 5 minuter på låg hastighet – helst i en mixer – och sedan 5 minuter på hög hastighet.
Väg ut rundlarna till en vikt av ca 70 g styck och forma dem till bullar.
Pensla med vatten och doppa dem i vita eller blå vallmofrön, sesamfrön eller vad du vill. Lägg dem på en tallrik – helst en ihålig tallrik eller ett ihåligt bakplåtspapper eftersom det fördelar värmen och ångan bättre.
På en varm och gärna fuktig plats ska de runda bitarna jäsa i 45 minuter.
Placera en tom bakplåtspanna i botten av ugnen – om den inte har en ångfunktion. Sätt ugnen på varm och 250 °C. När ugnen är varm ställer du in plattan i ugnen. Häll en kopp vatten i den varma pannan i botten av ugnen. Stäng ugnsdörren och skruva ned till 210 °C – fortfarande varm luft. Grädda i ca 18 minuter eller tills de är gyllenbruna.
Tips: De runda bitarna kan bakas lite mindre och frysas in till en annan dag. Du kan också värma rullarna dagen efter att de bakats – lägg dem i en stängd fryspåse när de har svalnat. När de behöver värmas upp på nytt måste de köras under den kalla kranen i cirka 5 minuter i en förvärmd ugn vid 200 °C varmluft. Men brödet smakar förstås bäst på dagen 🙂
– Ha kul och njut 🙂