Super kundtjänst
Säker betalning
Snabb leverans
Finns det mer än en typ av torrjäst? Ja, det finns det faktiskt. Den produkt som ofta förknippas med dåliga tider och jästkriser finns i flera olika smaker och förpackningar. Bakboden har ett brett sortiment av torrjästprodukter. Hos oss hittar du stora förpackningar 125g eller 500g, men också små portionsförpackningar på bara 12g. Vi har ALLT inom torrjäst. Du hittar till exempel snabbverkande torrjäst samt mätskedar och köksvågar för exakt mätning av jästen.
Visar alla 9 resultat
Visar alla 9 resultat
Torrjäst låter som något du bör ha i lager om det skulle uppstå en ny jästkris och du måste baka ditt eget bröd. Men det är faktiskt en del av många människors vardag. Torrjäst är inte bara till för kristider. Den är praktisk och smart att använda i den hektiska vardagen, när man vill baka hemma. Med ett par paket torrjäst i skafferiet behöver du inte gå till matbutiken klockan 21.00 på kvällen för att sätta din deg att jäsa i kylskåpet över natten.
Vi erkänner det gärna. Torrjäst får dig inte att falla baklänges, och det är osannolikt att det blir ett samtalsämne på din nästa middagsbjudning. Men det är ändå intressant. Även om det är jäst i torkad form är den minst lika effektiv som färsk jäst, och den kan hålla sig mycket längre. Men hur bakar man med torrjäst? Det är en bra fråga. De flesta vet att man rör ut jäst i vatten eller mjölk. Det ska man inte göra med torrjäst. Istället blandar du den direkt i mjölet. Så enkelt är det.
Du känner säkert igen känslan av att vilja baka ett gott bröd, men inte ha ett paket jäst i kylskåpet. Om du väljer att köpa torrjäst kan du förvara den i lådan med bakredskap. Den kan hålla sig väldigt länge och i minst 1 år om förpackningen är obruten. Med torrjästen i lådan är du alltid redo att slänga över en degboll för jäsning.
Det är en bra idé att ta med sig några paket torrjäst på semestern, när du reser eller vistas utomlands. Det är inte alla länder som har jäst, och om de har det är det inte alltid av samma kvalitet som svensk jäst. Om du besöker familj eller vänner utomlands kan du baka en hel del läckra bakverk till dem med våra goda torrjästprodukter.
Sist men inte minst - det går inte att komma runt den - jästkrisen. Situationen uppstod 1998 när det på grund av en strejk och efterföljande hamstring uppstod brist på jäst. Varor som jäst är populära i tider då varor inte finns tillgängliga och man måste baka sitt eget bröd. Men för att undvika att behöva köpa överprisad utländsk jäst, vilket var fallet 1998, är det en bra idé att ha några torrjästförpackningar till hands. De håller sig mycket längre än färsk jäst.
Det finns ingen rätt eller fel jäst. Torrjäst är exakt samma jäst som den jäst du känner till från kylskåpet i snabbköpet, men i torkad form. Torrjästen har samma egenskaper. Du måste dock se till att du använder rätt mått när du bakar med den. Du kan inte använda den mängd jäst som anges i ditt recept.
Ett vanligt paket jäst är 50 g. Detta motsvarar 12 g torrjäst. Om ditt recept anger 25 g jäst behöver du därför bara 6 g. Vi har gjort en liten tabell nedan:
25 g jäst (1/2 paket) = 6 g torrjäst.
50 g jäst (1 paket) = 12 g torrjäst.
100 g jäst (2 paket) = 24 g torrjäst.
Detta är några av de typiska mängder jäst som används. Det kan naturligtvis hända att du behöver 30 g eller 35 g jäst i receptet. Det är dock lätt att beräkna hur mycket du behöver. Anta att 50 g jäst motsvarar 12 g torrjäst. Dividerar du de två talen med varandra får du 0,24. 1 g jäst motsvarar alltså 0,24 g torrjäst. Om receptet anger 30 g jäst multiplicerar du detta med 0,24 för att få 7,2 g. Detta är den mängd torrjäst som du behöver för receptet.
Användningsfrekvensen för torrjäst varierar. Välj ett större paket på 125 g eller 500 g om du ofta använder jäst i din bakning. Om du vill baka snabbt kan du välja snabbverkande torrjäst. Om du bara använder jäst ibland är det vettigt att köpa portionsförpackningar som motsvarar ett vanligt jästpaket. Oöppnade räcker de i minst ett år.
Köp torrjäst här på Bakboden och gör dig redo att baka när som helst.