Super kundtjänst
Säker betalning
Snabb leverans
Älskar du att baka och skulle du vilja baka bröd som är fluffigare och håller längre än vanligt? Då rekommenderar vi att du överväger att tillsätta bakningsenzymer till dina bakverk. Här ska vi förklara lite om vad bakningsenzymer är och hur du kan använda dem för att baka ännu godare bröd än du redan gör.
Visar alla 7 resultat
Visar alla 7 resultat
Tycker du bakningsenzymer verkar som en bra grej, men du är inte helt säker på vad det egentligen är? Oroa dig inte! Vi går igenom det här!
Bakenzymer är naturligt förekommande proteiner som avsevärt förbättrar bakningsegenskaperna hos ditt bröd. Faktum är att dessa enzymer förekommer naturligt i många typer av vetemjöl, men genom att tillsätta lite extra till din deg kan du ge ditt bröd en extra kick av luftighet och krispig skorpa – precis som om du köpte bröd från bageriet. Förutom mer luftighet och längre hållbarhet har bakningsenzymer en lång rad andra fördelar för ditt bröd. Dessa inkluderar:
Knäckigare skorpa
Bättre jäsningsförmåga
Bättre krumma
Degen binder vätskan bättre om du tillsätter bakningsenzymer.
Bakningsenzymer innehåller vanligtvis följande ingredienser:
Enzymer
Emulgeringsmedel E472e
Askorbinsyra
Modifierade mikroorganismer
För ordningens skull går vi igenom vad varje ingrediens är.
Enzymer: Enzymer är ett annat ord för proteiner. Enzymer finns redan naturligt i kornets groddar, till exempel i form av gluten. Vi vet att gluten är det protein som får degen att gå upp och gör den elastisk. Därför får ditt bröd extra av dessa egenskaper när du tillsätter enzymer till din deg.
Emulgeringsmedel E472e: Det finns många komplicerade förklaringar till vad ett emulgeringsmedel är. I korthet kan emulgeringsmedel binda olja och vatten till en blandning - detta ger en emulsion. Det är vanligtvis inte möjligt att blanda olja och vatten. När du tillsätter emulgeringsmedel till din deg kommer de bland annat att få smöret att blandas bättre med de övriga våta ingredienserna i degen. Emulgeringsmedlet E472e fungerar särskilt bra när det blandas med vetegluten. Därför används den ofta i bakverk som bröd och pasta.
Askorbinsyra: Askorbinsyra har många funktioner. Den är en antioxidant och används ofta som konserveringsmedel. Askorbinsyra kan till exempel användas för att förhindra att skuren frukt blir brun, men den kan också användas för att reglera syrahalten i olika livsmedel.
Modifierade mikroorganismer: Mikroorganismer finns överallt. De finns naturligt i vårt matsmältningssystem, där de hjälper till att bryta ner maten så att kroppen kan ta upp näringsämnen.
Modifierade mikroorganismer odlas i laboratorier för att säkerställa att de alltid är enhetliga. Detta är inte alltid lätt att kontrollera när mikroorganismerna är naturligt bildade. De mikroorganismer som finns i bakningsenzymer gynnar särskilt jästens tillväxt i degen, vilket gör att den jäser bättre och blir luftigare.
Du kan använda bakningsenzymer i alla typer av bröd. Tillsätt dem helt enkelt till mjölet innan du tillsätter de våta ingredienserna. Som en allmän regel behöver du 1–2 % bakningsenzymer i förhållande till mängden vetemjöl i din deg. Du kan alltså använda upp till 20 gram bakningsenzymer per kilo vetemjöl. Du kan inte se, smaka eller lukta på bakningsenzymerna i ditt bröd. De är helt neutrala. Dessutom finns det inga bakningsenzymer kvar i ditt bröd när det är bakat. Detta beror på att bakningsenzymerna bara är aktiva när brödet bakas. Efter det försvinner de helt och hållet.
Resultatet är påtagligt. Ditt bröd blir lika lätt och fluffigt som det bröd du köper på bageriet och det håller sig färskt längre. Det betyder att du faktiskt kan äta ditt bröd innan det blir torrt och gammalt.
Att ta sin bakning till nästa nivå med med nya ingredienser kan vara lite skrämmande. Av den anledningen kan köpa vårt startpaket för brödkakor, som också innehåller bakningsenzymer. På så sätt kan du pröva på att baka som bagaren på hörnet i ditt eget kök, med mycket professionell utrustning, men med vägledning. Du behöver inte kasta dig huvudstupa in i bakning med bakningsenzymer direkt.
På Bakboden har vi flera olika storlekar på våra bakenzymkrukor. Du kan köpa en burk med 150 g, 500 g eller 1000 g beroende på hur mycket du använder bakenzymer i din bakning.