Super kundtjänst
Säker betalning
Snabb leverans
Brödbakning – den bästa utrustningen och ingredienserna
På Bakboden hittar du allt du behöver för att baka bröd. Gör det godaste brödet, bullarna och kakorna med rätt utrustning. Vi har utrustning för både proffs och privatpersoner. All vår utrustning är av hög kvalitet och utformad och utvecklad för att ge dig de absolut bästa resultaten med din brödbakning. Våra råvaror är noggrant utvalda och särskilt lämpliga för brödbakning av hög kvalitet.
Om du är professionell bagare vet du redan hur viktigt det är att ha rätt utrustning. Med rätt utrustning kan du enkelt baka läckra bröd som smakar bra och har rätt krumma och skorpa. Professionella bakredskap gör det lättare för dig att uppnå bästa resultat när du bakar bröd. Alla professionella bagare har nytta av grundläggande verktyg som till exempel:
Hålformad bakplåt.
Degskrapa
Penslar
Brödstämpel
Ristningskniv
Olika bröd- och bakformar
När du väl har dina bakverktyg på plats är det dags att tänka på råvaror. På Bakboden hittar du också ett stort urval av de allra bästa ingredienserna för brödbakning, till exempel:
Olika sorters kvalitetsmjöl
Surdegspulver
Bakningsenzym
Blå och vita vallmofrön
Olika sädesslag och frön
Du kan köpa små och stora partier, så det finns något för både den professionella brödbagaren och hemmabagaren. Alla produkter som vi har är av hög kvalitet, så att du kan uppnå bästa smak och skapa otroliga bröd.
Du kan göra bra bröd med enkla ingredienser - tekniskt sett är allt du behöver jäst, mjöl och vatten. Men det blir bara lite godare om du får lite extra hjälp på vägen. Våra naturbaserade bakningsenzymer, vetesyra och fryspulver ger ditt bröd en bättre smak och bättre frysegenskaper. Det är samma hjälpmedel som bagare använder, alla godkända för livsmedelsbruk och baserade på naturliga produkter.
Bakenzymer består av naturliga enzymer. De finns överallt och i många olika typer. Faktum är att enzymer redan finns naturligt i vetemjöl. Enzymer är biomolekyler som ökar hastigheten på kemiska reaktioner – till exempel när brödet jäser. Detta innebär att bakenzymerna ger jästdegen något att arbeta med medan degen jäser. Enzymerna påverkar inte brödets smak, utan strukturen. De gör jästdegen mer lätt och luftig med en tunn och krispig skorpa. Dessutom ökar de faktiskt brödets hållbarhet.
Du behöver ungefär 1-2 % bakningsenzymer jämfört med vetemjöl. Det vill säga 4-8 g enzym för 400 g vetemjöl. Blanda degen till ditt favoritrecept som vanligt och tillsätt bakningsenzymerna tillsammans med vetemjölet. Kom ihåg att personer med glutenallergi inte kan äta bröd med bakningsenzymer eftersom det innehåller gluten. Bakenzymerna försvinner när du bakar brödet - de blir inaktiva och dör när temperaturen stiger över 60 ℃ – precis som jästceller.
Vetesur är ett frystorkat surdegspulver som ger utsökt surdegssmakande bröd. Den torkade surdegen är ett enklare alternativ till en klassisk surdeg som måste hållas vid liv och matas regelbundet. Den torkade surdegen vaknar till liv igen när du tillsätter pulvret till din bröddeg. Tillsätt 10-50 g per kg mjöl - vi rekommenderar 40 g för en behaglig surdegssmak.
Du kan också tillsätta vatten till surdegspulvret och göra en fördeg surdegblandning före bakning. Ta den mängd vetesyra du behöver och tillsätt lika mycket mjöl. Blanda med vatten till en smidig deg, rör om och täck skålen. Låt den stå i rumstemperatur i 12-24 timmar. Nästa dag blandar du degen som vanligt och tillsätter blandningen tillsammans med mjölet.
Vetesurdeg är baserad på durummjöl, vetemjöl och naturliga enzymer. Naturligtvis har vi också rågsurdeg för ditt rågbröd för att ge det den läckra surdegssmaken.
Fryspulver för bröd och bakverk hjälper helt enkelt till att ge ditt bröd bättre frysegenskaper så att det smakar fräscht och gott. Det behåller sin krispiga skorpa och fuktiga krumma bättre med fryspulvret. Om du ändå ska baka är det mest vettigt att fylla ugnen och använda den fullt ut. Tillsätt 2 % fryspulver i förhållande till mjölmängden - det vill säga du ska tillsätta 10 g fryspulver till 500 g mjöl.
Fryst bröd kan bli segt och frysbränna - med fryspulver och några enkla frystips kan du få ett gott bröd från frysen som smakar som nybakat:
Grädda färdigt jästbrödet innan du fryser in det.
Undvik att dekorera bröd/bakverk med glasyr etc.
Frys brödet färskt – låt det svalna och skär det vid behov.
Frys utan att täcka in tills brödet/skivorna är frysta.
Lägg sedan brödet i en fryspåse – använd endast påsar avsedda för frysta livsmedel.
Pressa ut så mycket luft som möjligt ur påsen och stäng den ordentligt innan du lägger tillbaka brödet i frysen.
Bröd kan hålla sig i upp till 6 månader – kortare tid om det innehåller mer fett eller feta korn.
När du behöver tina upp brödet är det enkelt att ta de skivor du behöver. Om du har en stor familj, eller bara en familj med god aptit, kan det också vara lika enkelt att frysa in och tina upp hela bröd.
Tina brödet i fryspåsen om du tinar en hel brödlimpa.
Ett stort bröd torkar på cirka 3–4 timmar i rumstemperatur.
I ugnen på 200 ℃ torkar ett helt bröd på ca ½ timme – täck med aluminiumfolie den första kvarten så att skorpan inte blir bränd.
Skivat bröd, baguetter och bullar torkar på ca 5-10 minuter i ugnen och 15-20 min i rumstemperatur.
Skivat bröd kan också placeras direkt i brödrosten.
Brödbakning är en rolig och mysig aktivitet för både barn och vuxna i alla åldrar, och du kan enkelt knåda, forma och pensla brödet tillsammans. Upptäck din familj eller dina gäster med läckert hembakat bröd. Du behöver inte vara en professionell bagare för att njuta av brödbakning och bra bakverktyg. Bakverktyg kan göra det ännu roligare att baka bröd hemma, särskilt om de kan göra brödbakningen enklare och ge bättre resultat.
Det går förstås att baka bröd med en vanlig bakplåt, och du kan uppnå fina resultat om du är duktig på det. Men för att få den bästa balansen mellan en mjuk insida och en krispig skorpa måste degen utsättas för luft och ånga. Det kan dock vara svårt för ångan att komma runt brödet när det ligger på en vanlig bakplåt eftersom den är helt stängd i botten. Med en ihålig bakplåt kan du skapa en bra cirkulation i ugnen, så att ditt bröd blir gott och krispigt hela vägen runt.
När du bakar bröd hemma kan du ha en tendens att tillsätta för mycket mjöl till degen, vilket gör den torr och klibbig. Detta beror på att degen blir för kladdig och svår att knåda. Men med en degskrapa kan du undvika kladdiga fingrar och baka bröd av högre kvalitet som är mjukt och fluffigt. Använd degskrapan för att knåda degen på bordet, så att du slipper hålla fingrarna i den våta och klibbiga degen.
När brödet har jäst färdigt och är redo att gå in i ugnen kan du lägga till den allra sista finishen. Det kan du till exempel göra genom att pensla ditt bröd och dina bullar så att de får en fin slät och gyllene yta när de gräddas. Du kan också strö vallmofrön, mjöl eller korn på brödet, vilket kan se snyggt ut och ge en god smak på samma gång. Med en brödmaskin kan du också skapa vackra mönster på dina bröd för att få dem att se ännu mer inbjudande och professionella ut.
När du bakar dina bröd direkt på en bakplåt kan du få riktigt vackra bröd med en rustik yta eftersom de formas fritt i luften. Men om du vill ha lite mer kontroll över formen kan du baka ditt bröd i en brödform. Hos Bakboden hittar du brödformar med och utan hål. En brödform med hål, som en perforerad bakplåt, hjälper till att ge luft hela vägen runt brödet. En brödform utan hål har däremot fördelen att du får ett jämnare resultat.
När du väl har dina bakredskap på plats är det dags att fundera på ingredienser! På Bakboden hittar du också ett stort urval av de allra bästa ingredienserna för brödbakning, som till exempel:
Olika sorters kvalitetsmjöl
Surdegspulver
Bakningsenzym
Blå och vita vallmofrön
Olika sädesslag och frön
Du kan köpa små och stora partier, så det finns något för både den professionella brödbagaren och hemmabagaren. Alla produkter som vi har är av hög kvalitet, så att du kan uppnå bästa smak och göra de snyggaste bröden.