Prova veckans recept som är läckra Mariebullar. Mariebullar består av vattenbakelsedeg, mördegsbotten och en läcker krämig fyllning.
Receptet ger ca 12-14 Mariebullar.
Mördeg
2 dl vetemjöl
5 msk socker
1 tsk vaniljsocker
80 g smör
- Alla ingredienser blandas samman på en gång och degen knådas väl.
- Låt degen vila ca ½ timme i kylskåpet.
- Degen rullas nu ut i en passande tjocklek (ca 3 mm). Detta kan lätt göras med hjälp av en kavel med avståndsstycken.
- Med en rund utstickare (Ø 6) stansas degen ut.
- De utstansade bottnarna sparas nu tills vattenbakelsen är gjord.
Vattenbakelse
2 dl vatten
80 g smör
100 g vetemjöl
2 ägg
- Vatten och smör kokas upp i en kastrull.
- När det kokar tillsätts mjölet, och det rörs väl i massan.
- Ta nu degen från plattan och låt den svalna lite.
- 2 ägg tillsätts degen, medan det rörs väl runt i massan.
- Gör en bakplåt klar med bakplåtspapper och lägg degen i en spritspåse.
- Spritsa nu ut degen på bakplåtspappret i runda toppar.
- Lägg 1 utstansad mördegsbotten ovanpå varje vattenbakelsetopp.
- Grädda kakorna vid 200° C i ca 20-22 min. Det är viktigt att inte öppna ugnen under gräddningen, eftersom kakorna då kommer att falla samman.
Vaniljkräm
2 ½ dl grädde
2 äggulor
2 msk socker
1 msk maizena
1 tsk vaniljsocker
1 gelatinblad
2 dl vispgrädde till vispad grädde
- Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 10 min.
- Grädde och vaniljsocker blandas i en kastrull och kokas upp.
- Äggulor, socker och maizena vispas ihop och hälls i den kokande grädden.
- Rör nu väl runt i krämen tills den tjocknar.
- Ta krämen från värmen och tillsätt det blötlagda gelatinbladet.
- Häll krämen i en skål och låt den svalna i kylskåpet.
- När krämen är helt kall vispas 2 dl grädde till vispad grädde. Skummet blandas med krämen.
- Gör nu ett litet hål i botten av mariebullen och fyll bollen med gräddekräm med hjälp av en spritspåse.
- Dekorera Mariebullen med frukt och eventuellt en liten gräddros.
Lycka till med bakningen : )


