Mariebullar

Mariebullar

Prova veckans recept som är läckra Mariebullar. Mariebullar består av vattenbakelsedeg, mördegsbotten och en läcker krämig fyllning.

Receptet ger ca 12-14 Mariebullar.

 

Mördeg

2 dl vetemjöl

5 msk socker

1 tsk vaniljsocker

80 g smör

  • Alla ingredienser blandas samman på en gång och degen knådas väl.
  • Låt degen vila ca ½ timme i kylskåpet.  
  • Degen rullas nu ut i en passande tjocklek (ca 3 mm). Detta kan lätt göras med hjälp av en kavel med avståndsstycken.  
  • Med en rund utstickare (Ø 6) stansas degen ut. 
  • De utstansade bottnarna sparas nu tills vattenbakelsen är gjord.

 

Vattenbakelse

2 dl vatten

80 g smör

100 g vetemjöl

2 ägg

  • Vatten och smör kokas upp i en kastrull. 
  • När det kokar tillsätts mjölet, och det rörs väl i massan. 
  • Ta nu degen från plattan och låt den svalna lite.
  • 2 ägg tillsätts degen, medan det rörs väl runt i massan. 
  • Gör en bakplåt klar med bakplåtspapper och lägg degen i en spritspåse.
  • Spritsa nu ut degen på bakplåtspappret i runda toppar. 
  • Lägg 1 utstansad mördegsbotten ovanpå varje vattenbakelsetopp.
  • Grädda kakorna vid 200° C i ca 20-22 min. Det är viktigt att inte öppna ugnen under gräddningen, eftersom kakorna då kommer att falla samman.  

 

Vaniljkräm

2 ½ dl grädde

2 äggulor

2 msk socker

1 msk maizena

1 tsk vaniljsocker

1 gelatinblad

 

2 dl vispgrädde till vispad grädde

 

  • Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 10 min. 
  • Grädde och vaniljsocker blandas i en kastrull och kokas upp.
  • Äggulor, socker och maizena vispas ihop och hälls i den kokande grädden.
  • Rör nu väl runt i krämen tills den tjocknar. 
  • Ta krämen från värmen och tillsätt det blötlagda gelatinbladet. 
  • Häll krämen i en skål och låt den svalna i kylskåpet. 
  • När krämen är helt kall vispas 2 dl grädde till vispad grädde. Skummet blandas med krämen.
  • Gör nu ett litet hål i botten av mariebullen och fyll bollen med gräddekräm med hjälp av en spritspåse.
  • Dekorera Mariebullen med frukt och eventuellt en liten gräddros.

 

Lycka till med bakningen : ) 

FÅ ETT E-POSTMEDDELANDE NÄR VARAN FINNS I LAGER IGEN! Vi meddelar dig när denna produkt finns i lager igen. Vi skickar ett e-postmeddelande till den adress du anger nedan.
E-post Kvantitet Vi delar inte din adress med någon annan, men du ger oss tillåtelse att skicka ett e-postmeddelande om att produkten finns i lager igen.