December har äntligen kommit, och vad är jul utan ett riktigt pepparkakshus? Den här veckan hittar du ett recept för att göra ditt eget pepparkakshus.

 

Honung kakdeg

400 g. honung

235 g rörsocker

235 g smör

10 g kaliumklorid

1000 g mjöl

2 tsk. malen kanel

1 tsk. malda kryddnejlikor

1 tsk. malet ingefära

 

– Honung, rörsocker och smör kokas till en flytande massa.

– Kyl massan tills den är varm.

– Lös upp kalium i lite vatten.

– Blanda mjölet väl med de olika kryddorna.

– Den flytande massan knådas nu väl med mjölblandningen.

– Honungstårtdegen ska nu vila över natten i en plastpåse i kylskåpet.

 – Honungskaksdegen rullas nu till en tjocklek av ca. ½ cm. Huset är utskuret med hjälp av utskurningssatsen från Städter.

– Grädda de olika bitarna i ugnen i 200° C i 12-18 minuter.

 

Dekorationer för huset

Glasyr: Använd ca 200 g florsocker och 36 g. äggviter och eventuellt färg i form av pastafärg.

Sikta i florsockret och tillsätt äggvita och pastafärg om du använder den. Rör om blandningen tills den är slät. Glasyren ska vara ganska tjock för att hålla ihop på huset.

– De olika delarna av huset limmas ihop med glasyr så att du får ett helt pepparkakshus.

– Låt glasyren torka ordentligt innan du flyttar huset.

– Dekorera nu huset med glasyr, alla sorters godis och strössel (här är det bara fantasin som gäller).

 

Ha så kul : )