Det finns knappast något bättre än ett klassiskt lätt och luftigt franskbröd. Här delar vi med oss av ett superbra och beprövat recept, så att du kan göra ditt eget bröd hemma. För bästa resultat rekommenderar vi en mixer och ett hissskåp.

Receptet ger en stor fransk brödkaka med en krispig skorpa.

Ingredienser:
400 g Manitoba-mjöl
25 g Hvedesur
10 g bakningsenzym
10 g socker
10 g torrjäst
10 g salt
250 g Vatten – ca 20 °C varmt
25 g solrosolja eller rapsolja

Björk eller annan toppning

Hur man går tillväga:
Alla ingredienser knådas i en mixer, först 8 minuter på låg hastighet, sedan 7 minuter på hög hastighet.

Dra snabbt ihop degbollen till en boll och lägg tillbaka den i bunken. Täck över och låt degen vila i 15 minuter.

Ta ut degen ur skålen och vänd den glansiga sidan nedåt mot bordet. Den tomma sidan är den övre delen av degbollen.

Forma sedan en fransk brödlimpa – eller “vänd upp den” som det kallas i branschen. Följ stegen nedan eller titta på videon:

  • Platta till degen med en platt hand och klappa till den något avlånga bollen.
  • Ta nu den översta 1/3 av degen och vik ner mot mitten.
  • Den nedre 1/3 av degen viks nu upp mot mitten på motsvarande sätt.
  • Rulla ihop ändarna med båda händerna, så att de blir spetsiga.
  • Vik ändarna över varandra och sätt ihop dem så att brödet blir ungefär lika tjockt hela vägen.
  • Tryck degen platt igen och rulla den hårt i den långa riktningen.

Ju bättre du stramar upp, desto bättre blir brödet.

Låt nu degen jäsa i 45 minuter – helst på en perforerad plåt. Vi rekommenderar också att du använder ett dragskåp med ånga och en temperaturinställning på 33°C. Observera att vi har särskilda perforerade plattor för lyftskåpet.

Medan degen jäser, sätt på ugnen på 180 °C varmluft. Om din ugn inte har någon ångfunktion kan du placera en bakplåt i botten av ugnen medan den värms upp.

När degen har gått upp och ugnen är varm, pensla degen med vatten och strö över vallmofrön. Gör några snitt med en vass kniv.

Sätt in brödet i ugnen och häll 1 dl vatten i kastrullen.

Brödet ska nu gräddas i cirka 35 minuter. Efter de första 10 minuterna tar du bort kastrullen och det vatten som eventuellt finns kvar. 5-10 minuter innan brödet är färdigt, låt ångan komma ut ur ugnen igen.

Brödet är färdigt när det har en fin brun skorpa och en kärntemperatur på 98 °C.

Låt brödet svalna – och om du har knådat, rest och bakat på rätt sätt kommer det att börja “prata”.

Franskbröd smakar bäst nybakat, men kan också frysas.