Ingen jul och mysighet utan kakor! Här är våra bästa förslag på goda klassiska browniekakor.

 

Ger cirka 200 stycken vanliga bruna kakor.


Deg:

225 g socker

250 g smör

125 g ljus sirap

7,5 g kaliumklorid

500 g vetemjöl

 

Kryddblandning:

5 g malda kryddnejlikor

15 g malen kanel

40 g bitter apelsinskal

50 g hackad mandel

 

Förfarande

Smält socker, sirap och smör i en kastrull och rör om tills det bubblar i kanterna. Lös upp kaliumklorid i lite kallt vatten och tillsätt det till blandningen i kastrullen.

 

Rör ihop de andra ingredienserna medan blandningen svalnar. Mjölblandningen knådas in när socker-, sirap- och smörblandningen är handvarm och knådas tills det blir en jämn massa.

 

Rulla några långa pinnar med en diameter på ca. ø5 cm, och svep in dem i plastfolie. Ställ in i kylskåpet till nästa dag.

 

Skär tunna skivor av pinnarna och grädda dem i 180 g °C i ca 7-8 minuter tills de är gyllenbruna.

 

Du kan också använda fina utskärare, t.ex. browniemänniskor, hjärtan eller stjärnor. Om du vill göra detta behöver du inte göra korvar först, utan du kan lägga blandningen som en enda klump i kylskåpet. Det är en bra idé att ta ut den några timmar innan du rullar, eftersom den annars kan bli ganska hård.

 

Kan dekoreras med t.ex. glasyr som vi har gjort på bilden 🙂