Beskrivning
Innan du kommer i gång:
För att få fin blank choklad är det viktigt att putsa dina formar med bomullsvadd.
Därefter skall kakaosmör tempereras, smält det försiktigt mellan 40-50 grader och tillför 1/3 osmält kakaosmör. Massan skall vara 31 grader för att vara tempererad sikta från eventuella klumpar. Ta ditt tempererade kakaosmör och doppa bomullsvadden i och smörj ett tunt lager i din form och ställ den åt sidan. När formen ser ut som om den har duggat helt är den klar!
Du hittar god gjutchoklad HÄR
Chokladfärger HÄR
Fettupplösliga färger HÄR
Kakaosmör HÄR
Dekorera formen:
Du kan nu färga det resterande kakaosmöret med grön fettupplöslig färg som fås på hemsidan. När du har fått rätt färg ställer du den åt sidan. Den kommer troligtvis att hinna stelna medan formen görs helt klar, men då den är tempererad, värms den bara försiktigt upp till 31 grader antingen i mikrovågsugn eller med en hårtork över massan.
För att få den fina 2 färgade looken skall du skaffa en maskeringstejp av den tunna varianten, det skall läggas en lång remsa från den ena till den andra änden av formen på den ena sidan av hålen. Var säker på att tejpen stänger helt tätt vid ytan i alla hålen.
Nu tager du din gröna färg och kan lätt måla den andra sidan av formen. Låt den gärna sätta sig och måla minst 3 omgångar för att vara säker på att den stänger helt tätt. När den gröna färgen har satt sig, pillas tejpen försiktigt bort och du kan nu pensla fettupplöslig guld i formen.
Nu är du klar för chokladskalen.
Detta gör du genom att smälta 400g mörk choklad och 40g kakaosmör över vattenbad. Din chokladmassa skall nå 46 grader innan du tillför osmält choklad till din massa är 29 grader, varefter du värmer den upp till 32 grader. Denna mängd är tillräcklig till 1 form. Fyll din form med tempererad choklad, slå den försiktigt i bordet för att få eventuella luftbubblor ut och vänd därefter formen upp och ner i skålen med choklad och skrapa den ren. Låt nu formen ligga på köksbänken till chokladen har satt sig. Det är nu dags att göra fyllningen. Men håll din tempererade choklad i temperatur under hela förloppet så du slipper börja om.
Lakrits Ganache:
- 4 mpsk grädde
- 60 ml honung
- 125 g smör
- 45 ml hackad mörk choklad
- 3 3/4 dl hackad ljus choklad
- 3-6 tsk lakritssirap (eller 3 tsk pulver)
- Grädde, honung och lakrits värms upp i en kastrull, eller försiktigt i en mikrovågsugn, strax innan kokpunkten.
- Smält chokladen försiktigt.
- Massorna skall ha samma temperatur innan de vändes ihop.
- Rör i mitten av massan för att långsamt emulgera den.
- När massan är jämn tillsätts smör, och det skall röras om till smöret är upplöst.
- Häll massan i en spritspåse och fyll formen till 1mm från kanten.
- Ställ formen i kylskåpet i max 10 minuter, medan du får ordning på din tempererade choklad och häller den i en spritspåse.
- Stäng alla skalen och skrapa ren formen.
- Ställ formen åt sidat till chokladen har satt sig och kan vendas ur formen.
Vikt pr. färdig choklad: | 9,5 g |
Varje chokladbit mäter: | 36x20x15 mm |
Fördjupningar: | 3 x 8 hål |
Formens totala mått: | 275x135x24 mm |
Typ av form: | Vanlig* |
*Olika typer av formar:
Magnetisk: Dessa formar har en löstagbar bakplatta av metall, i vilken man kan sätta in ett transfersheet för överföring av print till chokladen
Dessa formar kan användas var för sig, eller i par för att skapa en 3D figur utan någon flat sida. Man kan använda clips för att hålla dubbelformar ihop. Dubbelformar köpes var för sig.
Vanliga: Helt vanliga formar för framställning av fylld choklad m.m.
Specialform: 3D formar, ofta med magneter för att hålla formarna ihop
Recensioner
Det finns inga recensioner än.