En läcker och fräsch kaka som även kan användas som dessert
Mandelbottnar
Du behöver:
1 vaniljstång
3 ägg
140 g socker
75 g hackade mandlar
120 g mjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Vispa socker, vanilj och ägg tjockt. Blanda hackade mandlar, mjöl och bakpulver.
Vänd försiktigt ner mjöl och mandlar i äggblandningen.
Smörj en springform (ca 26 cm) och häll i smeten.
Grädda i 20-25 min vid 175 grader (vanlig ugn). Kakan ska vara gyllene.
När den har svalnat helt delas den i två med en tårtdelare.
Hallonfyllning
Du behöver:
1 vaniljstång
6 blad gelatin
300 gram hallon
70 gram socker
½ liter vispgrädde
Gör så här:
Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i ca 30 min. Värm socker, vaniljfrön och hallon.
Vispa grädden lätt.
Krama ur gelatinet och smält det i den varma hallonblandningen.
Häll i en ny skål. Vispa snabbt ner ca 1/3 av den vispade grädden.
Vänd sedan försiktigt ner de resterande 2/3 av grädden.
Montera kakan
Gör så här:
Använd springformen som användes vid gräddningen och plastfolie. Lägg den ena bottnen underst, fyll på med ca 1/3 av fyllningen. Lägg på nästa botten, tryck lätt. Fyll på med 1/3 av fyllningen.
Täck kakan med plastfolie och ställ i kylskåp i några timmar, gärna över natten.
Den sista 1/3 av fyllningen sparas till garnering.
Garnering
Du behöver:
150 gram hackade mandlar
1/3 fyllning
Lite jordgubbar, blåbär och hallon
Osaltade pistagenötter
Gör så här:
Den överblivna fyllningen har stelnat i kylskåpet och vispas lätt med en visp. Alla sidor
breds på, en liten klick kan eventuellt sparas till rosetter. Kakan garneras med den färska frukten, hackade
mandlar, hackade pistagenötter och till sist några rosetter av fyllningen.
Vi har garnerat kakan med lite chokladgaller, men använd fantasin och gör din egen kaka!
Detta recept har vår duktiga Kakkonsult Charlotte skapat. Se fler läckra recept i menyn till vänster under ”recept”.


