En läcker och fräsch kaka som också kan användas som efterrätt.
Mandelbottnar
Vad du behöver:
1 vaniljstång
3 ägg
140 g socker
75 gr hackad mandel
120 gr mjöl
1 tesked bakpulver
Så här gör du:
Vispa socker, vanilj och ägg till en tjock massa. Blanda hackad mandel, mjöl och bakpulver.
Blanda försiktigt ner mjölet och mandeln i äggblandningen.
Smörj en springform (ca 26 cm) och lägg degen i den.
Grädda i 20-25 minuter i 175 grader (allmän ugn). Tårtan ska vara gyllene.
När den har svalnat helt, skär den på mitten med en tårtdelare.
Fyllning med hallon
Vad du behöver:
1 vaniljstång
6 blad husblad
300 gram hallon
70 gram socker
½ liter vispgrädde
Så här gör du:
Blötlägg skalbladen i kallt vatten i cirka 30 minuter. Varmt socker, vaniljbönor och hallon.
Vispa grädden lätt.
Vrid husbladet och smält det i den varma hallonblandningen.
Häll över i en ny skål. Vispa snabbt i ungefär 1/3 av den vispade grädden.
Vänd sedan försiktigt i de sista 2/3 av grädden.
Sätt ihop kakan
Så här gör du:
Använd springformen som bakas in och bakplåtspappret. Lägg en botten på botten och fyll den med ungefär 1/3 av -fyllningen. Sätt in nästa bas och tryck lätt på den. Fyll på 1/3 av fyllningen.
Täck kakan med plastfolie och ställ den i kylskåp i några timmar, helst över natten.
Den sista tredjedelen av fyllningen sparas för dekoration.
Dekorationer
Vad du behöver:
150 gram hackad mandel
1/3 fyllning
Några jordgubbar, blåbär och hallon.
Osaltade pistagenötter
Så här gör du:
Den överflödiga fyllningen har blivit styv i kylskåpet och vispas lätt med en visp. Alla sidor
smeta upp, en liten klump kan sparas för rosetter. Tårtan är dekorerad med färsk frukt, hackad
mandel, hackade pistagenötter och slutligen några rosetter av fyllningen.
Vi har dekorerat tårtan med chokladgaller, men använd din fantasi och gör din egen tårta!
Det här receptet har skapats av vår begåvade tårtkonsult Charlotte. Du hittar fler goda recept i menyn till vänster under “recept”.