Receptet ger 2 rågbröd på 1 100 g vardera.

Följande rörs ihop dagen innan:

450 g strimlade rågkärnor

50 g rågbröd Sour

100 g porteröl

25 g salt

20 g Maltmjöl

5 g jäst (färsk – eller 1 g torrjäst)

370g vatten

 

Under dagen:

730 g rågmjöl

10 g jäst (färsk – eller 2 g torrjäst)

475 g vatten

 

Detta blandas med blötläggningslösningen och rörs om i 15 minuter vid låg hastighet. Därefter bör temperaturen i daggen vara optimalt cirka 30 °C. Låt nu degen jäsa i 30 minuter.

Dela degen i två delar och lägg den i formar. Låt den jäsa i 45 minuter – helst på en varm plats och med ånga om det behövs.

Sätt in båda bröden i en förvärmd ugn på 250 °C – sänk omedelbart till 180 °C. Om du har möjlighet att ånga skott när de sätts in är det en fördel. Grädda i ca 45 minuter – eller tills kärntemperaturen är 96 °C.