Då var det dags för en äkta klassiker som många svenskar älskar. Den här veckan får du ett recept på en fantastisk cheesecake. Det finns många olika sorters cheesecake. Den här kakan innehåller en läcker mandelbotten, vilket gör kakan extra lyxig.
CHEESECAKE-BOTTEN
• 125 g digestivekex
• 75 g mandlar
• 1 msk rörsocker
• 70 g smör
Mixa mandlar, kex och socker och häll upp det i en skål.
Smält smöret och tillsätt det till den mixade massan – blanda massan väl.
Tryck ut kexmassan i en bakring som har en diameter på 20 cm. Låt ringen sitta runt botten och ställ den sedan i kylen.
OSTFYLLNING
• 200 g färskost
• 4 st gelatinblad
• 2 pastöriserade äggulor
• 1 ½ pastöriserade äggvitor
• 2 dl crème fraîche
• 2 tsk finrivet obesprutat citronskal
• 50 g socker
Blötlägg gelatinbladen och smält dem försiktigt i mikrovågsugnen eller i en liten kastrull. Låt gelatinet svalna.
Under tiden rörs färskosten ihop med äggulorna, crème fraîchen och citronskalet. Därefter rörs det avsvalnade gelatinet i blandningen.
Nu vispas äggvitorna styva tillsammans med sockret, varefter detta vänds ner i ostblandningen.
Ostfyllningen är nu klar och ska bara fördelas på mandelbotten. Använd eventuellt en palettkniv för att fördela ostfyllningen jämnt i bakringen.
Ställ kakan i kylen i ett par timmar, fortfarande med bakringen runt, så att kakan hinner sätta sig.
När kakan har stått i kylen tas bakringen bort och cheesecaken är nu klar. Gör cheesecaken mer festlig genom att t.ex. dekorera med choklad eller frukt.
Lycka till!


