Prova veckans recept som är en utsökt Marieboller. Mary buns består av vattendeg, linsdeg och en utsökt krämig fyllning.

Receptet ger cirka 12-14 Marieboller.

 

Linsdeg

2 dl vetemjöl

5 msk socker

1 tsk vaniljsocker

80 g smör

  • Blanda alla ingredienser på en gång och knåda degen väl.
  • Låt degen vila ca. ½ timme i kylskåpet. 
  • Nu rullas degen ut till lämplig tjocklek (ca 3 mm). Detta kan enkelt göras med hjälp av en rulle med distanser.  
  • Skär ut degen med hjälp av en rund utskärare (Ø 6). 
  • De utskurna bottnarna förvaras nu tills vattenbakningen är klar.

 

Vattenbakning

2 dl vatten

80 g smör

100 g vetemjöl

2 ägg

  • Koka upp vatten och smör i en kastrull. 
  • När det kokar, tillsätt mjölet och rör om ordentligt. 
  • Ta nu bort degen från värmen och låt den svalna lite.
  • 2 ägg tillsätts till degen under omrörning. 
  • Förbered en bakplåt med bakplåtspapper och lägg degen i en spritspåse.
  • Spritsa ut degen på bakplåtspappret i runda toppar. 
  • Lägg 1 linsdegsskorpa på varje vattendegskorpa.
  • Grädda kakorna i 200° C i ca 20-22 minuter. Det är viktigt att inte öppna ugnen under gräddningen, eftersom kakorna då faller ihop. 

 

Vaniljkräm

2 ½ dl grädde

2 äggulor

2 msk socker

1 msk majsstärkelse

1 tsk vaniljsocker

1 ark husblas

 

2 dl vispgrädde för vispgrädde

 

  • Blötlägg skalet i kallt vatten i cirka 10 minuter. 
  • Blanda grädde och vaniljsocker i en kastrull och koka upp.
  • Vispa äggulor, socker och majsstärkelse tillsammans och tillsätt till den kokande grädden.
  • Rör nu grädden väl tills den tjocknar. 
  • Ta bort grädden från värmen och tillsätt de blötlagda skalbaggarna. 
  • Häll grädden i en skål och låt den svalna i kylskåpet. 
  • När grädden är helt kall, vispa 2 dl grädde till en vispgrädde. Skummet blandas med grädden.
  • Gör nu ett litet hål i botten av marie bullen och fyll bullen med grädde med hjälp av grädde. en spritspåse.
  • Dekorera Mariebollen med frukt och kanske en liten gräddros.

 

Lycka till med bakningen : )