Prova veckans recept som är en utsökt Marieboller. Mary buns består av vattendeg, linsdeg och en utsökt krämig fyllning.
Receptet ger cirka 12-14 Marieboller.
Linsdeg
2 dl vetemjöl
5 msk socker
1 tsk vaniljsocker
80 g smör
- Blanda alla ingredienser på en gång och knåda degen väl.
- Låt degen vila ca. ½ timme i kylskåpet.
- Nu rullas degen ut till lämplig tjocklek (ca 3 mm). Detta kan enkelt göras med hjälp av en rulle med distanser.
- Skär ut degen med hjälp av en rund utskärare (Ø 6).
- De utskurna bottnarna förvaras nu tills vattenbakningen är klar.
Vattenbakning
2 dl vatten
80 g smör
100 g vetemjöl
2 ägg
- Koka upp vatten och smör i en kastrull.
- När det kokar, tillsätt mjölet och rör om ordentligt.
- Ta nu bort degen från värmen och låt den svalna lite.
- 2 ägg tillsätts till degen under omrörning.
- Förbered en bakplåt med bakplåtspapper och lägg degen i en spritspåse.
- Spritsa ut degen på bakplåtspappret i runda toppar.
- Lägg 1 linsdegsskorpa på varje vattendegskorpa.
- Grädda kakorna i 200° C i ca 20-22 minuter. Det är viktigt att inte öppna ugnen under gräddningen, eftersom kakorna då faller ihop.
Vaniljkräm
2 ½ dl grädde
2 äggulor
2 msk socker
1 msk majsstärkelse
1 tsk vaniljsocker
1 ark husblas
2 dl vispgrädde för vispgrädde
- Blötlägg skalet i kallt vatten i cirka 10 minuter.
- Blanda grädde och vaniljsocker i en kastrull och koka upp.
- Vispa äggulor, socker och majsstärkelse tillsammans och tillsätt till den kokande grädden.
- Rör nu grädden väl tills den tjocknar.
- Ta bort grädden från värmen och tillsätt de blötlagda skalbaggarna.
- Häll grädden i en skål och låt den svalna i kylskåpet.
- När grädden är helt kall, vispa 2 dl grädde till en vispgrädde. Skummet blandas med grädden.
- Gör nu ett litet hål i botten av marie bullen och fyll bullen med grädde med hjälp av grädde. en spritspåse.
- Dekorera Mariebollen med frukt och kanske en liten gräddros.
Lycka till med bakningen : )