Sedan var det dags för lite fransk kaka, nämligen macarons. I veckans recept hittar du en läcker macaron med en fantastisk kräm av svarta vinbär. Receptet ger cirka 25 makaroner.

 

Macaronbottnar:

100 g mandelmjöl

200 g florsocker

3 förflutna. Äggvita (rumstemperatur)

50 g socker

Lila fruktfärg

 

– Blanda mandelmjöl och florsocker och sikta sedan ihop blandningen.  

– Vispa äggvitorna nästan styva – tillsätt sedan sockret och vispa tills de är styva.

– Tillsätt färgen till mandelmassan och blanda sedan blandningen i den vispade marängen med hjälp av en degskrapa. Massan ska ha en konsistens som är lätt flytande.

– Fyll blandningen i en spritspåse med slät spets och spritsa ut bottnarna på en bakplåt som är ca 3 cm i diameter och 3-4 mm hög. Du kan använda en bakmatta av silikon för att få ett perfekt resultat.

– Torka nu kakorna på pappret i ca 45 minuter, så att det bildas en film på kakornas yta innan de gräddas.

– Kakorna kan nu sättas in i ugnen i ca 15 minuter vid 150 °C. Du kan kontrollera om dina kakor är klara genom att lyfta på dem – om de släpper bakplåtspappret är de klara.

– Låt nu degen svalna.  

 

Grädde med svarta vinbär:

100 g färska eller frysta (tinade) svarta vinbär.

125 g vit choklad

2 tsk. honung

2 msk. vispgrädde

 

– Mixa vinbären och sikta blandningen för att ta bort skal och frön. Totalt behöver du 50 g svarta vinbär.

– Den vita chokladen delas i små bitar och alla ingredienser blandas nu i en kastrull. Värm pannan och rör om tills du får en fin, slät kräm.

– Ställ grädden i kylskåp i några timmar. När grädden är tillräckligt tjock, lägg den i en spritspåse och spruta ut den på de bakade makronbottnarna, två och två.

 

Lycka till med bakningen : )