Sedan var det dags för lite fransk kaka, nämligen macarons. I veckans recept hittar du en läcker macaron med en fantastisk kräm av svarta vinbär. Receptet ger cirka 25 makaroner.
Macaronbottnar:
100 g mandelmjöl
200 g florsocker
3 förflutna. Äggvita (rumstemperatur)
50 g socker
Lila fruktfärg
– Blanda mandelmjöl och florsocker och sikta sedan ihop blandningen.
– Vispa äggvitorna nästan styva – tillsätt sedan sockret och vispa tills de är styva.
– Tillsätt färgen till mandelmassan och blanda sedan blandningen i den vispade marängen med hjälp av en degskrapa. Massan ska ha en konsistens som är lätt flytande.
– Fyll blandningen i en spritspåse med slät spets och spritsa ut bottnarna på en bakplåt som är ca 3 cm i diameter och 3-4 mm hög. Du kan använda en bakmatta av silikon för att få ett perfekt resultat.
– Torka nu kakorna på pappret i ca 45 minuter, så att det bildas en film på kakornas yta innan de gräddas.
– Kakorna kan nu sättas in i ugnen i ca 15 minuter vid 150 °C. Du kan kontrollera om dina kakor är klara genom att lyfta på dem – om de släpper bakplåtspappret är de klara.
– Låt nu degen svalna.
Grädde med svarta vinbär:
100 g färska eller frysta (tinade) svarta vinbär.
125 g vit choklad
2 tsk. honung
2 msk. vispgrädde
– Mixa vinbären och sikta blandningen för att ta bort skal och frön. Totalt behöver du 50 g svarta vinbär.
– Den vita chokladen delas i små bitar och alla ingredienser blandas nu i en kastrull. Värm pannan och rör om tills du får en fin, slät kräm.
– Ställ grädden i kylskåp i några timmar. När grädden är tillräckligt tjock, lägg den i en spritspåse och spruta ut den på de bakade makronbottnarna, två och två.
Lycka till med bakningen : )