Nu är det dags för en liten fransk kaka, nämligen macarons. I veckans recept hittar du en läcker macaron med en fantastisk svartvinbärskräm. Receptet ger ca 25 macarons.
Macaron-bottnar:
100 g mandelmjöl
200 g florsocker
3 st äggvitor (rumstempererade)
50 g socker
Lila fruktfärg
– Blanda mandelmjöl och florsocker och sikta sedan blandningen.
– Vispa äggvitorna nästan hårda – tillsätt sedan sockret och vispa massan helt hård.
– Tillsätt färg till mandelblandningen och vänd sedan ner blandningen i den vispade marängmassan med hjälp av en degskrapa. Massan ska ha en konsistens där den är lätt flytande.
– Fyll massan i en spritspåse med en slät tyll och spritsa ut bottnar på ett bakplåtspapper, som är ca 3 cm i diameter och har en höjd på 3-4 mm. Du kan med fördel använda en macaron-bakmatta i silikon för att få perfekta resultat.
– Nu ska kakorna torka på pappret i ca 45 min, så att det bildas en hinna på kakans yta innan de gräddas.
– Kakorna kan nu ställas in i ugnen i ca 15 min vid 150° C. Du kan kontrollera om dina kakor är färdiga genom att lyfta en kaka – släpper de bakplåtspappret är de färdiga.
– Bottnarna ställs nu för att svalna.
Svartvinbärskräm:
100 g färska eller frysta (upptinade) svarta vinbär
125 g vit choklad
2 tsk honung
2 msk vispgrädde
– Mixa svarta vinbären och sila massan för att ta bort skal och kärnor. Totalt ska man få 50 g svarta vinbär.
– Dela den vita chokladen i små bitar och blanda nu alla ingredienser i en kastrull. Värm upp kastrullen och rör om i massan tills du får en fin slät kräm.
– Ställ nu krämen i kylskåpet i ett par timmar. När krämen har en lagom tjocklek läggs den i en spritspåse och spritsa sedan ut krämen på de gräddade macaron-bottnarna, som läggs ihop två och två.
Lycka till med bakningen : )


