Nyårsafton närmar sig och det är dags att göra kransekage. Här är receptet på en festlig kransekagetopp.

 

Glasyr till kransekagetoppen:

100 g florsocker

18 g. tidigare. äggvita.

 

Sikta florsockret och blanda ingredienserna till en lämplig konsistens.

 

Kranens topp:

385 g. kransar XX

192 g socker

35 g. äggvita.

 

– Blanda XX-kransar, socker och äggvita till en homogen massa.

– Ta ut 2 x 250 g, kransekage-masse. 

– Kavla nu ut varje klump till 70 cm långa stänger.

– Tryck försiktigt upp kransekagepinnarna med handflatan (för att få en långsträckt “triangelformad” bit).

– Skär nu ut kransekage-stängerna enligt följande mått:

1. Stav: 10 cm, 12 cm, 14 cm, 16 cm och 18 cm.

Andra stången: 20 cm, 22 cm och 24 cm.

– Lägg bitarna på en bakplåt med en silikonmatta.

– Vänd nu bitarna för att få kransekage ringar  – vänd vid behov bitarna runt kakformsringar, så att ringarna blir helt runda. 

Se till att ringarna stängs ordentligt – det får inte finnas några sprickor i pepparkakorna. Använd till exempel lite äggvita för att “limma” ihop ringarna ordentligt. 

– Väg nu upp 25 g pepparkaksmassa. Rulla massan till en rund boll och lägg bollen på samma tallrik som kransekage-ringarna. 

– Placera en extra bakplåt under bakplåtspappret med silikonpapper före gräddningen – detta görs så att pepparkaksbotten inte blir för mörk under gräddningen.

– Grädda nu kransekageringen och bollen vid 200 °C i ca 12-14 minuter – kransekagen ska vara gyllene. 

– Efter att ha svalnat, spraya överdelen med glasyr. Det rekommenderas att använda en engångsväska för sprutor med wilton-tylle nummer 2.   

Börja med att spraya den största ringen med det klassiska kransekage-mönstret. Medan glasyren ännu inte har fastnat, lägger du nästa ring ovanpå. Fortsätt tills alla ringar är monterade och sprayade. Lägg slutligen bollen på toppen och spraya också med glasyr.

– Dekorera tårtan så att den passar till ditt nyårstema.   

 

– Från den överlagrade kransekage-massan görs här små bitar av kransekagekonfekt. Här används en tygspruteväska och wilton-tylle nummer 21.

Allt du behöver göra är att lägga till extra äggvita till din överlagda pepparkaksblandning. Krankakskaksblandningen ska vara så mjuk att den går att spruta. När blandningen har rätt konsistens, strö ut små stjärnor på en silikonmatta med en bakplåt under. Dekorera bitarna med t.ex. nötter och mandel.

Placera en annan bakplåt under bakplåten med silikonmattan ochgrädda de små kransekagebitarna i ugnen vid 200° C i 3-4 minuter, tills de är lätt gyllene. 

 

 

God bakning och gott nytt år : )