Nu närmar sig nyårsafton och med anledning av det är det dags att göra kransekage. Här får du receptet på en festlig kransekagetopp.
Spritsglasyr till kransekagetopp:
100 g florsocker
18 g pastöriserad äggvita
– Sikta florsocker och blanda ingredienserna till lämplig konsistens.
Kransekagetopp:
385 g kranse XX
192 g socker
35 g äggvita
– Blanda kranse XX, socker och äggvitor till en homogen massa.
– Ta ut 2 x 250 g kransekage-massa.
– Rulla nu varje klump till stänger med en längd på 70 cm.
– Tryck försiktigt kransekage-stängerna uppåt med handflatan (så att du får ett avlångt ”triangulär” stycke)
– Skär nu kransekage-stängerna enligt följande mått:
1. stång: 10 cm, 12 cm, 14 cm, 16 cm och 18 cm.
2. stång: 20 cm, 22 cm och 24 cm.
– Lägg de erhållna styckena på en bakplåt med en silikonmatta.
– Styckena vrids nu så att du får kransekage-ringar – vrid eventuellt styckena runt utstickningsringar, härigenom säkerställer du att ringarna blir helt runda.
Se till att stänga ringarna ordentligt – det får alltså inte finnas några sprickor i kransekagen. Använd till exempel lite äggvita för att ”limma” ringarna ordentligt tillsammans.
– Väg nu 25 g kransekage-massa. Rulla massan till en rund kula och lägg kulan på samma plåt som kransekage-ringarna.
– Innan gräddning läggs en extra bakplåt under bakplåten med silikonpapperet – detta görs för att kransekagens botten inte ska bli alltför mörk under gräddning.
– Grädda nu kransekage-ringarna och kulan vid 200° C i ca 12-14 min – kransekagen ska vara gyllene.
– Efter avsvalning spritsas kransekagetoppen med spritsglasyr. Det rekommenderas att använda en engångsspritspose med wilton-tyll nummer 2.
Börja med att spritsa den största ringen med det klassiska kransekage-mönstret. Medan glasyren ännu inte har stelnat läggs nästa ring ovanpå. Så fortsätter du tills alla ringar är satta ihop och spritsade. Till slut läggs kulan överst och denna spritsas också med spritsglasyr.
– Dekorera kransekagetoppen festligt så att den passar ditt nyårstema.
– Av den överskjutande kransekage-massan har det här gjorts små bitar kransekage-konfekt. Här har använts en tyg-spritspose och wilton-tyll nummer 21.
Allt du behöver göra är att tillsätta extra äggvita till din överskjutande kransekage-massa. Kransekage-massan ska vara så mjuk att den kan spritsas ut. När massan har rätt konsistens spritsas små stjärnor ut på en silikonmatta med en bakplåt under. Dekorera till exempel styckena med nötter och mandlar.
Lägg ännu en bakplåt under bakplåten med silikonmattan och grädda de små kransekage-styckena i ugnen vid 200° C i 3-4 min, tills de är lätt gyllene.
Lycka till med bakningen och riktigt gott nytt år : )


