Den läckra, välbekanta och krämiga glassen. De viktiga elementen är omrörning under frysning och Cremodan.
600 ml helmjölk
100 g socker
4 vaniljstänger eller 2 msk. Vanilj arom
200 ml vispgrädde
Möjligen. Fruktsirap efter eget val
Förfarande:
Värm mjölken i en kastrull till 30 °C. Tillsätt druvsocker, skummjölkspulver, vaniljstång och hela kakor. Värm blandningen till 50 °C och rör i socker och Cremodan. Slutligen värms massan till 75 °C. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt grädden. Kyl massan i kylskåp till 5 °C. Blandningen kan nu köras i en glassmaskin eller frysas in genom att röra om kraftigt varje halvtimme tills blandningen är frusen.
Fruktsirap bör tillsättas efter cirka 30-40 minuter i en glassmaskin, eller innan glassen läggs i frysen för första gången.