Den här veckan hittar du ett recept på en klassisk torr kaka: hallonskivan. Hallonskivan är lätt att göra och kan dekoreras på alla möjliga sätt. Här är det bara din fantasi som sätter gränser.

 

HALLONSKIVOR:

250 g mjöl

250 g margarin eller smör (tempererat)

100 g florsocker

30 g. ägg

½ tsk. vaniljsocker

 

–           Blanda alla ingredienser i en skål till en jämn smet.

–         Kavla ut degen med en rulltång och skär nu ut bottnarna för hallonskivorna. Här används en fyrkantig fräs med en diameter på 6 cm.

–           Lägg bottnarna på en plåt och grädda dem i ugnen i 200° C i 7-8 minuter.

 

FYLLNING OCH DEKORATION

Cirka 300 g hallonsylt

Cirka 300 g florsocker

Lite vatten

 

–           När bottnarna har svalnat lägger du skivorna tillsammans med hallonsylt.

–         Gör nu en glasyr av florsocker och lite vatten. Glasyren ska vara lite tjock så att den inte rinner för mycket på kakorna.

–           Lägg glasyr på tårtorna (använd en spritspåse för att sprida glasyren fint).

–         Dekorera kakorna som du vill – använd till exempel strössel eller små bitar osaltade pistaschmandlar. Här har vi dekorerat med små fondantblommor, som har skurits ut med två olika utskärare och sedan satts ihop till en blomma.