Den här veckan får du ett recept på en klassisk kaka, nämligen hallonsnitten. Hallonsnitten är lätt att göra och kan dekoreras på många olika sätt. Här är det bara fantasin som sätter gränserna.
HALLONSNITTAR:
250 g mjöl
250 g margarin eller smör (rumstempererat)
100 g florsocker
30 g ägg
½ tsk vaniljsocker
· Blanda alla ingredienser i en skål till en jämn massa.
· Kavla ut degen med en kavel och stansa ut bottnar till hallonsnittarna. Här används en räfflad fyrkantig utstickare med en diameter på 6 cm.
· Lägg bottnarna på en bakplåt och grädda dem i ugnen på 200° C i 7-8 min.
FYLLNING OCH DEKORATION
Ca 300 g hallonsylt
Ca 300 g florsocker
Lite vatten
· När bottnarna har svalnat, lägg ihop snittarna med hallonsylt.
· Gör nu en glasyr bestående av florsocker och lite vatten. Glasyren får gärna vara lite tjock så att den inte rinner för mycket på kakorna.
· Lägg glasyr på kakorna (använd gärna en spritspåse för att fördela glasyren jämnt).
· Dekorera kakorna efter eget önskemål – använd t.ex. strössel eller små bitar av osaltade pistagenötter. Här är de dekorerade med små fondantblommor, som har stansats ut med två olika utstickare och sedan satts ihop till en blomma.


