Den här läckra hallonlagertårtan är ren njutning på ett fat och kommer säkert att bli en succé vid alla festliga tillfällen eller bara en vårkall och annars trist grå dag!
 
Layer tårtbottnar
100 g bakelse. äggulor
100 g vetemjöl
50 g hackad mandel
65 g socker
1 tesked bakpulver
200 g äggvita
 
Hallon Cream Cheese
– kan ersättas med hallongräddpulver
1/2 l vispgrädde
50 g florsocker
200 g tinade eller färska hallon
1/2 pinne god vanilj
5 bl husblas
 
Överdragning av marsipan
200 g ren rå marsipan
100 g florsocker
25 g glukossirap
 
Dekorationer
Vit choklad, färska bär och vispad grädde.
 
Förfarande
Börja med att göra några läckra lagerkaksbottnar
 
Vispa äggulorna och sockret till en tjock äggstanke, blanda mjölet och bakpulvret och sikta ner i snapsen och vänd försiktigt med de hackade mandlarna.
 
Vispa äggvitorna till styva äggvitor och blanda försiktigt in dem i degen tills du får en jämn massa.
 
Fyll degen i en springform med bakplåtspapper i botten och jämna ut den med en palettkniv.
 
Grädda i 190 grader i cirka 30 minuter. tills de är gyllene och något fasta när man trycker på dem. Kyl ner botten helt innan den tas ur formen. KOM IHÅG ATT RENGÖRA FORMEN OMEDELBART, DU KOMMER ATT BEHÖVA DEN SNART IGEN.
 
 
Hallon Cream Cheese
(kan ersättas med hallonostpulver)
Blötlägg skalet i kallt vatten i 30 minuter.
Dela vaniljstången och skrapa ut kornen med en liten kniv, krossa sedan kornen med florsocker för att separera dem.
 
Mosa bären med vanilj och florsocker och värm till 70 grader, ta bort från värmen, vrid ut vattnet ur skalet och tillsätt det till den varma fruktpurén, rör om ordentligt tills skalet är upplöst och häll sedan över i en ren skål.
 
Vispa grädden till ett lätt skum och tillsätt 1/3 del till hallonblandningen och vispa väl, häll sedan hallonblandningen i resten av den vispade grädden och blanda försiktigt till en slät kräm.
 
Den nu svalnade tårtbottnen delas med en tårtdelare i två bottnar. 
 
Ta din springform och klä den med bakplåtspapper, lägg en botten i formen och häll 2/3 av osten på botten, den andra botten läggs försiktigt ovanpå och trycks lätt. Bred ut den sista ostbottnen på bottnen och ställ den i kylskåp, helst till nästa dag. Om du har bråttom kan du lägga den i frysen i 3 timmar.
 
När osten har fastnat tar du försiktigt bort springformen och tårtbrädan och lägger tårtan på det fat som du senare ska servera tårtan på.
 
 
Överdragning av marsipan
Lägg florsocker, glukossirap och marsipan i en skål och knåda väl till en jämn smet.
 
Rulla ut marsipanen i extra florsocker till en lång remsa som kan nå hela vägen runt tårtan och lägg den sedan på tårtan, fast så att den inte krullar sig någonstans.
 
Tårtan kan dekoreras som du vill, jag har hackat chokladen grovt och vispat lite grädde som sedan droppas på i små rosetter och toppas med färska hallon.
 
På bilden används också ett litet chokladgaller av vit choklad, som sprutas ut på ett bakplåtspapper och knyts runt en rulltång.
 
Ha kul
 
 
Det här receptet har skapats av vår begåvade tårtkonsult Kim. Du hittar fler goda recept i menyn till vänster under “recept”.