Denna läckra hallonlayertårta är ren skämning på ett fat och kommer säkert att vara en hit till alla festliga tillfällen, eller bara på en vårkall och annars trist gråväderdag!
Tårtbottnar
100 g past. äggulor
100 g vetemjöl
50 g hackade mandlar
65 g socker
1 tsk bakpulver
200 g äggvitor
Hallonfromage
– kan ersättas med hallonfromagepulver
1/2 l vispgrädde
50 g florsocker
200 g tinade eller färska hallon
1/2 vaniljstång av god kvalitet
5 blad gelatin
Marsipanöverdrag
200 g ren rå marsipan
100 g florsocker
25 g glukossirap
Garnering
Vit choklad, färska bär och vispgrädde.
Tillvägagångssätt
Börja med att göra några läckra tårtbottnar
Vispa äggulor och socker till en tjock äggkräm, mjöl och bakpulver blandas och siktas ner i krämen och vänds FÖRSIKTIGT tillsammans med de hackade mandlarna.
Vispa äggvitorna styva och vänd in dem försiktigt i degen tills du har en jämn massa
Fyll degen i en springform fodrad med bakpapper i botten och jämna ut den med en palett.
Grädda bottnen vid 190 grader i ca 30 min tills den är gyllene och lite fast när du trycker på den. Låt bottnen svalna helt innan du tar ut den från springformen. KOM IHÅG ATT RENGÖRA FORMEN DIREKT, DU BEHÖVER DEN IGEN OM EN STUND
Hallonfromage
(kan ersättas med hallon fromagepulver)
Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i 30 min
Dela vaniljstången och skrapa ut kärnorna med en liten kniv och mosa kärnorna tillsammans med florsockret så de separeras lite.
Mosa bären tillsammans med vanilj och florsocker och värm upp till 70 grader och ta sedan bort från värmen, krama ur gelatinet från vattnet och lägg det i det varma fruktmoset, rör om ordentligt tills gelatinet är upplöst och häll sedan över i en ren skål.
Vispa grädden till ett lätt skum och tillsätt 1/3 del i hallonblandningen och vispa ordentligt, häll sedan hallonblandningen i resten av grädden och vänd FÖRSIKTIGT tillsammans till en jämn kräm.
Den nu avsvalnade tårtbottnen delas med en tårtdelare till två bottnar.
Ta din springform och klä den med plastfolie, placera den ena bottnen i formen och häll ut 2/3 av fromagen på bottnen, den andra bottnen läggs försiktigt ovanpå och trycks lätt. Fördela den sista fromagen ovanpå bottnen och ställ den i kylen gärna till nästa dag. Har du bråttom så ställ den i frysen i 3 timmar.
När fromagen har stelnat tas springformen försiktigt bort och plastfolien tas bort, tårtan placeras på det fat du senare ska servera tårtan på.
Marsipanöverdrag
Florsocker, glukossirap och marsipan läggs i en skål och knådas ordentligt tillsammans till en jämn massa.
Kavla ut marsipanen i extra florsocker till en lång remsa som kan nå hela vägen runt layertårtan, och sätt den sedan på tårtan, tryck fast den ordentligt så den inte skrynklar någonstans.
Tårtan kan garneras som du vill, jag har hackat chokladen grovt och vispat lite grädde som sedan spritsat på i små rosetter och toppats med färska hallon.
På bilden har också använts ett litet chokladgaller av vit choklad, det är spritsat ut på ett stycke bakpapper, bundit runt en tårtrull.
Ha det så kul
Detta recept har vår skickliga Tårtkonsulent Kim skapat. Se fler läckra recept i menyn till vänster under ”recept”.


