Vad du behöver:
Deg:
300 g mjöl
200 g smör
100 g socker
1 ägg
Fyllda:
575 g fläderbär
200 g socker
3 msk majsstärkelse
1 msk citronsaft
Förfarande:
Sätt först på ugnen på 200 grader.
Blanda alla ingredienser till degen och knåda dem väl tills du får en smidig deg.
Ställ degen i kylskåp i ½-1 timme.
Gör fyllningen medan degen kallnar. Värm bären med sockret på medelhög värme i cirka 15 minuter – detta är för att se till att alla gifter har försvunnit ur bären – fläderbär ska inte ätas råa.
Blanda majsstärkelse med lite vatten och tillsätt detta till bärblandningen när den har kokat.
Blandningen kommer nu att tjockna. Tillsätt citronsaften och ställ sedan bäruppblandningen åt sidan.
Kavla nu ut degen på en mjölad bräda – se till att kavla ut degen så att den är något större än pajformen.
Häll i fläderblandningen när pajformen är täckt med smeten.
Kavla sedan ut den sista delen av degen och lägg den på toppen, precis som du vill.
Du kan till exempel göra ett fint pajgaller med hjälp av en
gallerfräs,
Strö lite socker över pajen.
Grädda pajen i ca 40 minuter tills den är gyllene.
Det är bra att ha en bakplåt under pajen när den gräddas, eftersom fläderbären kommer att bubbla upp över pajformens kant.
Låt pajen svalna och servera med vaniljglass eller gräddfil om du vill.
Lycka till med bakningen : )