Receptet räcker till 12-15 munkar.

 

Du behöver:

50 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst
2 ägg
75 g socker
1 tsk salt
500 g mjöl
Olja för stekning
 
Förfarande:
 
Smält smöret, tillsätt mjölken och ta bort från värmen. Blandningen ska vara ljummen.
Smula ner jästen och tillsätt sedan ägg, socker och salt.
Vispa lite och tillsätt sedan mjölet, lite efter lite.
Knåda väl och låt sedan degen jäsa övertäckt i 1-2 timmar tills den har fördubblats.
 
Vänd ner degen och kavla ut den till ett par cm tjocklek.
Använd en utskärare och skär ut 6 cm stora cirklar av degen. Dessa cirklar används för fyllda munkar.
Om du vill ha en munk utan fyllning gör du ett litet hål på 2 cm i mitten av din 6 cm cirkel.  
Placera nu munkarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta i 20-30 minuter.
 
Värm stekoljan i en stekpanna. Oljan ska vara 180-190 grader varm – använd en digital termometer – när du friterar dina munkar.
Stek dem tills de är gyllene på båda sidor och lägg dem sedan på en bakplåt med hushållspapper.
Om du har gjort fyllda munkar kan de nu fyllas med sylt, choklad eller liknande. Fyll munkarna med en fyllningssked
Därefter kan du doppa munkarna i glasyren. Här kan du göra alla sorters smaker.
Gör en vanlig glasyr av florsocker och vatten och tillsätt sedan aromer BageBixen.dk har cirka 80 olika aromer.
Du kan också dekorera dina munkar med färgglada strössel. Det är bara din fantasi som sätter gränserna.
 
Lycka till med bakningen : )