Munkar – klassiska friterade

Munkar – klassiska friterade

Receptet räcker till 12-15 munkar

 

Du behöver:

50 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst
2 ägg
75 g socker
1 tsk salt
500 g mjöl
Olja för fritering
 
Gör så här:
 
Smält smöret, tillsätt mjölken och ta bort från värmen. Blandningen ska vara fingervarm.
Smula ner jästen och tillsätt sedan ägg, socker och salt.
Vispa lite och tillsätt sedan mjölet, lite i taget.
Knåda väl och låt sedan degen jäsa övertäckt i 1-2 timmar tills den har dubblats i storlek.
 
Slå ner degen och kavla sedan ut den till ett par cm tjocklek.
Använd en utstickarsats och stansa ut cirklar ur degen i storleken 6 cm. Dessa cirklar används till fyllda munkar.
Om du vill ha en munk utan fyllning, stansa ut ett mindre hål på 2 cm i mitten av din 6 cm cirkel.  
Lägg nu dina munkar på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta i 20-30 minuter.
 
Värm friteringsoljan i en kastrull. Oljan ska vara 180-190 grader – använd en digital termometer – när dina munkar ska friteras.
Fritera dem tills de är gyllene på båda sidor och lägg dem sedan på en plåt med hushållspapper.
Om du har gjort fyllda munkar kan de nu fyllas med marmelad, choklad eller liknande. Fyll dina munkar med hjälp av en sprits.  
Därefter kan du doppa dina munkar i glasyr. Här kan du göra alla möjliga smakvariantioner.
Gör en vanlig glasyr bestående av florsocker och vatten och tillsätt sedan smak i form av aromer – BageBixen.dk har ca 80 olika smaksaromer.
Dekorera gärna också dina munkar med färgglatt strössel. Bara fantasin sätter gränser.
 
Lycka till med bakningen : ) 
 
 
 
FÅ ETT E-POSTMEDDELANDE NÄR VARAN FINNS I LAGER IGEN! Vi meddelar dig när denna produkt finns i lager igen. Vi skickar ett e-postmeddelande till den adress du anger nedan.
E-post Kvantitet Vi delar inte din adress med någon annan, men du ger oss tillåtelse att skicka ett e-postmeddelande om att produkten finns i lager igen.