Den här veckan får du receptet på en liten fransk frestelse, citronmacarons. Receptet räcker till cirka 25 kakor. 

 

Macaronbottnar:

100 g mandelmjöl

200 g florsocker

3 förflutna. Äggvita (rumstemperatur)

50 g socker

Gul fruktfärg

 

– Blanda mandelmjöl och florsocker och sikta sedan ihop blandningen.  

– Vispa äggvitorna nästan styva – tillsätt sedan sockret och vispa tills de är styva.

– Tillsätt färgen till mandelmassan och blanda sedan blandningen i den vispade marängen med hjälp av en degskrapa. Massan ska ha en konsistens som är lätt flytande.

– Fyll blandningen i en spritspåse med slät spets och spritsa ut bottnarna på en bakplåt som är ca 3 cm i diameter och 3-4 mm hög. Du kan använda en macaron bakmatta i silikon för att få ett perfekt resultat.

– Torka nu kakorna på pappret i ca 45 minuter, så att det bildas en film på kakornas yta innan de gräddas.

– Kakorna kan nu sättas in i ugnen i ca 15 minuter vid 150 °C. Du kan kontrollera om dina kakor är klara genom att lyfta på dem – om de släpper bakplåtspappret är de klara.

– Låt nu degen svalna.  

 

Citronkräm:

125 g vit choklad

60 g citronsaft

2 msk. vispgrädde

Några droppar gult fruktfärgningsmedel

 

– Värm försiktigt chokladen tillsammans med grädden. När blandningen är jämn och slät, tillsätt citronsaft och färg.

– Lägg grädden i en spritspåse och låt den svalna lite genom att ställa den i kylskåpet i ca ½ timme. 

– Bred citronkräm på hälften av bottnarna och lägg sedan ytterligare en botten ovanpå. Dina makaroner är nu färdiga. 

 

Ha så kul : )