Munkar, eller donuts som de kallas i folkmun, är en godbit, men de är vanligtvis friterade. Nu har vi nöjet att presentera en välsmakande och fettsnål version, bakad i en speciell donutbakplåt.

 

Du behöver följande ingredienser:

5 dl vetemjöl,

1½ dl socker

2 teskedar bakpulver

1/4 tsk muskotnöt

1 tsk salt

1½ dl kärnmjölk

2 ägg, lättvispade

2 matskedar smör, smält

 

Dessutom behöver du en munkform och fettspray.

 

– Förvärm ugnen till 220 °C. Spraya munkplattan  med fettspray.

 

– Rör ihop mjöl, socker, bakpulver, muskotnöt och salt i en stor skål. Tillsätt kärnmjölk, ägg och smör. Vispa tills den har en jämn konsistens. Fyll varje hålrum i bakplåtspappret till 2/3.

 

– Grädda i 7-9 minuter eller tills munkarnas ovansida rätar ut sig när man rör vid dem. Låt dem svalna på plåten i 4-5 minuter innan du tar ut dem. Dekorera dina munkar med choklad- eller vaniljglasyr, eller prova att fylla dem med en läcker gräddfyllning. Bäst att alltid äta färska.

Det var så lite så.