Munkar, eller donuts som de kallas i folkmun, är en godbit, men de är vanligtvis friterade. Nu har vi nöjet att presentera en välsmakande och fettsnål version, bakad i en speciell donutbakplåt.
Du behöver följande ingredienser:
5 dl vetemjöl,
1½ dl socker
2 teskedar bakpulver
1/4 tsk muskotnöt
1 tsk salt
1½ dl kärnmjölk
2 ägg, lättvispade
2 matskedar smör, smält
Dessutom behöver du en munkform och fettspray.
– Förvärm ugnen till 220 °C. Spraya munkplattan med fettspray.
– Rör ihop mjöl, socker, bakpulver, muskotnöt och salt i en stor skål. Tillsätt kärnmjölk, ägg och smör. Vispa tills den har en jämn konsistens. Fyll varje hålrum i bakplåtspappret till 2/3.
– Grädda i 7-9 minuter eller tills munkarnas ovansida rätar ut sig när man rör vid dem. Låt dem svalna på plåten i 4-5 minuter innan du tar ut dem. Dekorera dina munkar med choklad- eller vaniljglasyr, eller prova att fylla dem med en läcker gräddfyllning. Bäst att alltid äta färska.
Det var så lite så.