Den här veckan får du receptet på en liten fransk frestelse, citronmacarons. Receptet räcker till cirka 25 kakor.
Macaronbottnar:
100 g mandelmjöl
200 g florsocker
3 förflutna. Äggvita (rumstemperatur)
50 g socker
Gul fruktfärg
– Blanda mandelmjöl och florsocker och sikta sedan ihop blandningen.
– Vispa äggvitorna nästan styva – tillsätt sedan sockret och vispa tills de är styva.
– Tillsätt färgen till mandelmassan och blanda sedan blandningen i den vispade marängen med hjälp av en degskrapa. Massan ska ha en konsistens som är lätt flytande.
– Fyll blandningen i en spritspåse med slät spets och spritsa ut bottnarna på en bakplåt som är ca 3 cm i diameter och 3-4 mm hög. Du kan använda en macaron bakmatta i silikon för att få ett perfekt resultat.
– Torka nu kakorna på pappret i ca 45 minuter, så att det bildas en film på kakornas yta innan de gräddas.
– Kakorna kan nu sättas in i ugnen i ca 15 minuter vid 150 °C. Du kan kontrollera om dina kakor är klara genom att lyfta på dem – om de släpper bakplåtspappret är de klara.
– Låt nu degen svalna.
Citronkräm:
125 g vit choklad
60 g citronsaft
2 msk. vispgrädde
Några droppar gult fruktfärgningsmedel
– Värm försiktigt chokladen tillsammans med grädden. När blandningen är jämn och slät, tillsätt citronsaft och färg.
– Lägg grädden i en spritspåse och låt den svalna lite genom att ställa den i kylskåpet i ca ½ timme.
– Bred citronkräm på hälften av bottnarna och lägg sedan ytterligare en botten ovanpå. Dina makaroner är nu färdiga.
Ha så kul : )