En specialitet som många tycker om är fransk nougat. Så varför inte göra den själv? Sätt dina färdigheter på prov i köket och gör den läckraste franska nougaten.
Nötter:
Rosta 225 g mandlar och 30 g pistagenötter.
– Sätt ugnen på 180° C och rosta mandlar och pistagenötter tills de är lätt gyllene.
Maräng:
30 g socker
30 g äggvita
· Vispa socker och äggvitor till maräng. Ställ massan åt sidan och fortsätt med att koka en sockerlag.
Sockerlag:
50 g vatten
150 g socker
90 g glukos
90 g honung
– Vatten, socker och glukos kokas till 140° C. Använd en sockertermometer för att kontrollera temperaturen. Tillsätt nu honung och koka vidare till 148° C.
– Häll den kokande massan över i marängen medan du vispar – massan bör vispas samman i ca 2–3 min. Blanda nu i de rostade mandlarna och pistagenötterna i massan.
– Häll sedan hela massan på en silikonmatta och arbeta ordentligt med den. Knåda ihop massan väl.
– När massan börjar bli mer seg och hård efterhand som den svalnar, rulla ut den med hjälp av en kavel. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå nougaten så att kaveln inte fastnar vid utrullning.
– Täck nougaten ordentligt med en plastpåse och låt den svalna helt.
– När nougaten är kall, skär den i önskad storlek.
– Det är en fördel att överdra nougatbitarna med choklad eller packa in dem väl, eftersom nougaten inte tål fukt.
Lycka till med bakningen : )


