Rabarber/blåbärspaj med marsipan och marängtäcke

Rabarber/blåbärspaj med marsipan och marängtäcke

 
Vem tänker inte på vår och sommar när jag nämner rabarber – så skynda dig att dra upp några av de rosa stjälkarna ur jorden, så att du kan skämma bort familj, vänner och kollegor med denna läckra paj!
 
Vi älskar den här tiden på året när man i sitt bakande signalerar att NU har sommaren börjat.
 
Vi har gjort pajen som fyra små pajer, i formar ø10 cm, men du kan också välja att göra den i en stor ø24 cm form. 
 
Detta behöver du till pajen:
100 g socker
2 ägg 
100 g smält smör (ska vara riktigt smör)
100 g vetemjöl
50 g kokos (vi använde kokos som färgats röd med pastafärg – den gjorde pajen fint röd)
1 tsk bakpulver
Fröna från en vaniljstång eller 1/2 tsk vaniljextrakt
100 g marsipan (skärs i små tärningar)
100 g blåbär
200 g rabarber (skärs i tunna skivor) 
4-5 msk rörsocker
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 170 grader. 
 
Vispa ägg och socker ordentligt. 
 
Smält smöret och tillsätt det lite i taget.
 
Blanda mjöl, kokos, bakpulver och vaniljfrön och vänd ner i smeten.
 
Skär marsipanen i små tärningar och vänd ner dem i smeten tillsammans med hälften av rabarbern och blåbären.
 
Fördela smeten i dina 4 små pajformar som är smorda med olja eller smör.
 
Lägg resten av rabarbern och blåbären ovanpå smeten och tryck ner dem lite.
 
Strö rörsocker över de obakade pajerna.
 
Nu är de klara för gräddning.
 
Grädda i förvärmd ugn ca 30 min – om du använder en stor pajform, lägg till 5 min på tiden.
 
Kan variera lite från ugn till ugn. 
 
 
Detta behöver du till marängtäcket:
1 dl pastöriserade äggvitor
ca 85 g florsocker
Fröna från 1/2 vaniljstång eller vaniljextrakt
Osaltade pistagenötter till garnering 
 
Gör så här:
 
Blanda allt och vispa i en köksmaskin på hög hastighet tills det blir styvt och segt.
 
Lägg marängsmeten i en spritspåse och klipp ett hål på ca 1 cm (används utan tyll).
 
Gör små ”bomber” på alla pajerna och grädda ytterligare 5 min tills marängerna börjar få färg (håll koll för plötsligt går det snabbt).
 
När de är gräddade, strö över hackade osaltade pistagenötter.
 
Serveras ljumma eller kalla till en härlig kopp mocka i trädgården.
 
Lycka till med bakningen.
FÅ ETT E-POSTMEDDELANDE NÄR VARAN FINNS I LAGER IGEN! Vi meddelar dig när denna produkt finns i lager igen. Vi skickar ett e-postmeddelande till den adress du anger nedan.
E-post Kvantitet Vi delar inte din adress med någon annan, men du ger oss tillåtelse att skicka ett e-postmeddelande om att produkten finns i lager igen.