Vem älskar inte de goda gamla Tutti-Frutti karamellerna? Här får du receptet:
Utrustning:
– Kastrull
– Silikonmatta eller teflonduk
– Sockertermometer (min. 180 grader)
– Handskar
– Sax
– 2 plastspatlar
– Kastrull
– Silikonmatta eller teflonduk
– Sockertermometer (min. 180 grader)
– Handskar
– Sax
– 2 plastspatlar
Grundmassa:
– 225 g socker
– 60 g druvsocker
– 50 g vatten
Tutti frutti:
– 0,5 ml LorAnn tutti frutti arom
– 1 tsk citronsyra
– Grön LorAnn karamellfärg
– 0,5 ml LorAnn tutti frutti arom
– 1 tsk citronsyra
– Grön LorAnn karamellfärg
1. Väg upp vatten, socker och druvsocker var för sig
2. Häll vatten, socker och druvsocker i en kastrull. Var försiktig så att inte socker hamnar på kastrullens kanter.
3. Sätt på plattan under grytan och koka massan på full värme utan omrörning tills den är 162 grader Celsius.
4. Häll ut den varma karamellmassan på en silikonmatta och låt den svalna i 1–2 minuter, tills den har stelnat i kanterna.
5. Tillsätt färg (och citronsyra om det är fruktkarameller). Knåda in det ordentligt i massan genom att vika den med 2 oljesmorda spatlar. Vik därefter karamellmassan över varandra med hjälp av silikonmattan. Tillsätt smak när karamellmassan är mindre varm (så att smakaromen inte avdunstar).
6. När massan är seg och fast tas den upp i händerna. Den kan nu dras till stänger som klipps i önskade bitar. För att få trekantiga karameller, vänd karamellstången ett halvt varv varje gång du klipper.
7. Förpacka i små fina påsar eller lufttäta behållare.
4. Häll ut den varma karamellmassan på en silikonmatta och låt den svalna i 1–2 minuter, tills den har stelnat i kanterna.
5. Tillsätt färg (och citronsyra om det är fruktkarameller). Knåda in det ordentligt i massan genom att vika den med 2 oljesmorda spatlar. Vik därefter karamellmassan över varandra med hjälp av silikonmattan. Tillsätt smak när karamellmassan är mindre varm (så att smakaromen inte avdunstar).
6. När massan är seg och fast tas den upp i händerna. Den kan nu dras till stänger som klipps i önskade bitar. För att få trekantiga karameller, vänd karamellstången ett halvt varv varje gång du klipper.
7. Förpacka i små fina påsar eller lufttäta behållare.


