Receptet ger 2 rågbröd på 1 100 g vardera.
Följande rörs ihop dagen innan:
450 g strimlade rågkärnor
50 g rågbröd Sour
100 g porteröl
25 g salt
20 g Maltmjöl
5 g jäst (färsk – eller 1 g torrjäst)
370g vatten
Under dagen:
730 g rågmjöl
10 g jäst (färsk – eller 2 g torrjäst)
475 g vatten
Detta blandas med blötläggningslösningen och rörs om i 15 minuter vid låg hastighet. Därefter bör temperaturen i daggen vara optimalt cirka 30 °C. Låt nu degen jäsa i 30 minuter.
Dela degen i två delar och lägg den i formar. Låt den jäsa i 45 minuter – helst på en varm plats och med ånga om det behövs.
Sätt in båda bröden i en förvärmd ugn på 250 °C – sänk omedelbart till 180 °C. Om du har möjlighet att ånga skott när de sätts in är det en fördel. Grädda i ca 45 minuter – eller tills kärntemperaturen är 96 °C.