Super kundtjänst
Säker betalning
Snabb leverans
Med en chokladsmältare blir det mycket enklare att göra chokladkreationer. En chokladsmältare kan smälta choklad och hålla den vid en viss temperatur. Den kan därför vara till stor hjälp när du tempererar choklad.
Kanske har du provat att temperera en portion choklad där du inte vill använda all choklad på en gång? Det kan till exempel vara fallet om du gör fyllda chokladbitar. När chokladskalet har satt sig och fyllningen har fyllts i är din återstående choklad vanligtvis för kall. I det här fallet måste du börja temperera chokladen från början innan du kan stänga dina fyllda praliner. Detta är både svårt och tidskrävande, och det är här som en chokladsmältare kan vara till stor hjälp.
Den kan se till att din tempererade choklad håller rätt temperatur. Detta är praktiskt i ovanstående scenario där du gör fyllda chokladpraliner. Det gör det också lättare att göra överdrag på stora portioner av till ex
Visar 1–20 av 30 resultat
Visar 1–20 av 30 resultat
Det är viktigt att betona att en chokladsmältare inte kan temperera choklad åt dig. Men du kan använda dess exakta temperaturkontroll för att uppnå rätt temperaturer. Det fungerar så att du först smälter chokladen till önskad temperatur. Sedan sänker du temperaturen på chokladsmältaren och tillsätter mer choklad tills chokladen har rätt temperatur. Medan du använder chokladen ser chokladsmältaren till att den har rätt temperatur.
Vilken storlek på chokladsmältare ska man välja?
På Bakboden har vi chokladsmältare i många olika storlekar. Innan du köper en kan du behöva överväga följande:
Vad kommer du främst att använda den till? Om du älskar att göra skumbollar kanske du vill välja en djup chokladsmältare.
Kommer du att smälta eller temperera små eller stora partier choklad åt gången?
Hur mycket förvaringsutrymme har du? Detta är också en viktig faktor att ta hänsyn till, eftersom en chokladsmältare med större kapacitet naturligtvis tar mer plats.
En chokladsmältare gör det lättare att temperera choklad. Tempererad choklad får en fin glans och spricker när du tar en tugga. Om chokladen inte tempereras korrekt kan den få en matt, gråaktig yta med vita ränder och den förblir mjuk, som om den aldrig stelnar helt.
Olika typer av choklad kräver olika temperaturer för en lyckad temperering. Det finns flera olika metoder för att temperera. Vissa arbetar med två temperaturer: en smältningstemperatur och en arbetstemperatur. Men man kan också arbeta med tre temperaturer: en smältningstemperatur, en kristalliseringstemperatur och en arbetstemperatur. Det är dessa tre temperaturer som vi har listat i guiden nedan. Det är helt upp till dig vilket tillvägagångssätt du väljer. Du kan få bra resultat på båda sätten, så experimentera och se vad som fungerar bäst för dig. Kom ihåg att smälta ⅔ av chokladen och tillsätt den resterande tredjedelen när du vill att chokladen ska svalna igen.
Värm chokladen till 48-50 grader Celsius.
Sänk till 28-29 grader och tillsätt mer choklad.
Värm till 31 grader.
Värm chokladen till 40-45 grader.
Sänk temperaturen till 27-28 grader och tillsätt extra choklad.
Värm sedan chokladen till 30-31 grader.
Värm chokladen till 40 grader.
Sänk temperaturen till 24-25 grader och tillsätt extra choklad.
Värm nu chokladen till 27-28 grader.
Kom ihåg att använda en digital termometer för att mäta chokladens temperatur. När chokladen väl är tempererad kan chokladsmältaren se till att den håller rätt temperatur.
Att temperera choklad kan vara en svår disciplin eftersom det finns många saker som kan gå fel. Om du använder en mikrovågsugn kan chokladen snabbt bli för varm och brännas. Om du värmer chokladen i ett vattenbad kan ånga och/eller vatten komma in i chokladen och förstöra den om du inte är mycket försiktig. Du kan undvika allt detta när du använder en chokladsmältare för att temperera choklad.