Fri frakt till postkontoret på alla beställningar över 800,00 - annars endast 59,95
Super kundtjänst

Super kundtjänst

Säker betalning

Säker betalning

Snabb leverans

Snabb leverans

GLS / Postnord

Kranskaka

Kransekakan är ett danskt kakfenomen som i Danmark har varit en central del av festliga sammankomster i generationer. Den har blivit en traditionell del av menyn på nyårsafton, konfirmationer, bröllop, examensfester och födelsedagar. På kort tid och med bara några få ingredienser kan du också erbjuda dina gäster den världsberömda festkakan och låtsas att ni är i Köpenhamn för en kväll!

Visar 1–20 av 22 resultat

Visar 1–20 av 22 resultat

Kransekakans historia

Kranskakan, eller "överflödshornet" har sitt ursprung för tusentals år sedan. Vissa tror att dens historia går helt tillbaka till den antika grekiska mytologin, där hornet var en symbol för fruktbarhet och överflöd och försåg ägaren med obegränsad mat och dryck. Andra tror att historien om kranskakan har sitt ursprung i det gamla Persien, nuvarande Iran. Innan marsipan gick ur mode i Mellanöstern bakade lokalbefolkningen kakor av den som skulle räcka hela livet.

På 1700-talet uppfann en konditor i Köpenhamn idén att rulla marsipan till avlånga former, samla degen till ringar och stapla dem som ett torn. Därefter har det blivit en mycket populär kaka som ofta står på bordet vid festliga tillfällen. Idag dekoreras den på många olika sätt, och den har även dekorerats mer specifikt för tillfället.

Hemlagad kranskaka

Överraska dina gäster på nästa sammankomst med en festlig kranskaka! "Hvor dejligt" blir inte det?! Det bästa är om det blir mer över nästa dag, då smakar den ännu bättre. Speciellt om natten blir riktigt lång...

Den är tidlös, lätt att göra och smakar utsökt. Den kan göras på traditionellt vis, men den kan också kryddas med allt från lakrits till fläderblomma. Den enda gränsen är din fantasi.

Vi har skapat ett recept som du hittar nedan. Den kan också användas till kranskaksstänger, "överflödshorn" eller små kranskakor.
Du behöver:
500 g marsipan

100 gram mandel

200 g socker

1 dl pastöriserad äggvita
Metod:

Mixa mandel och socker väl tillsammans så att mandeln blir finhackad. Tillsätt äggvitan i mixern lite i taget och mixa tills blandningen är tjock. Det kan ta några minuter innan sockret löser upp sig i äggvitan, så ha tålamod.
Knåda ihop blandningen. Du kan göra detta med en maskin eller för hand. Lägg blandningen i en plastpåse och låt den stå kallt i minst en timme och helst flera dagar. Blandningen kan också frysas in.
Väg massan i bitar om 220 gram. Rulla ut massan till 60 centimeter långa korvar. Mät kranskakan i bitar. Den minsta biten ska vara åtta centimeter. Lägg till 2,5 centimeter till varje bit. Nästa bit ska vara 10,5 cm, 13, cm, 15,5 cm och så vidare. När du har rullat ut degen trycker du försiktigt på korvens ena sida så att den blir spetsig och får den karakteristiska kransformen.
Samla ihop degen till ringar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Kom ihåg att göra en liten boll som topp, om så önskas.
Sprid ut bitarna på plåten. Ett bra tips är att placera en extra bakplåt längst ner i ugnen så att det blir mindre värme underifrån.
Sätt in dem i ugnen och grädda på 210 grader Celsius - ingen fläkt i ugnen. Kontrollera dem efter 10-12 minuter och vänd på plåten om din ugn bakar mer på ena sidan än på den andra. Kranskakan ska vara färgad, men inte för mjuk. Om bitarna är väldigt mörka i botten, använd två extra bakplåtar nästa gång.
När de är bakade, låt dem svalna helt innan du applicerar glasyren.

TIPS: Du kan få en mer rundad och jämn yta med våra kranskaksformar eller kranskaksformar.
Spraya glasyr:
75 gram socker

30 gram pastöriserade ägg

Vispa socker och äggviter tills de är helt vita och fluffiga i konsistensen. En handmixer hjälper dig på vägen. Glasyren ska vara tillräckligt flytande för att kunna sprutas, men den ska inte heller vara rinnande. Använd våra sprutpåsar, som gör det lättare för dig att applicera glasyren. På så sätt får du det bästa resultatet.

Om du täcker kranskakan och ställer den i kylskåp håller den sig i upp till 5 dagar.
Tillbehör till kranskakan
På Bakboden gör vi det lättare för dig att komma in i köket. Med rätt utrustning till rätt pris är det ett sant nöje att utforska kända och okända bakkunskaper. Vårt stora utbud av tårttillbehör, utrustning och råvaror hittar du på Bakboden.se.

Våra spritpåsar finns både som engångspåsar och som bomullspåsar som kan återvinnas och är därför bra för miljön. Vi har även dekorationer för olika högtider, och du kan därför handla dekorationer hos oss för din nästa fest för alla teman och tillfällen.

FÅ ETT E-POSTMEDDELANDE NÄR VARAN FINNS I LAGER IGEN! Vi meddelar dig när denna produkt finns i lager igen. Vi skickar ett e-postmeddelande till den adress du anger nedan.
E-post Kvantitet Vi delar inte din adress med någon annan, men du ger oss tillåtelse att skicka ett e-postmeddelande om att produkten finns i lager igen.
product categoryy