I det här receptet tar vi med dig på en kulinarisk resa till det vackra och smakrika landet kanelbullar – de klassiska svenska kanelbullarna eller kanelrullarna.
Att baka kanelbullar är inte bara ett recept, det är en sann svensk tradition. Dessa mjuka, kryddiga bullar är fulla av kärlek och smak och väcker minnen av mys och samhörighet med varje tugga.
Receptet ger ca 20 bitar.
Ingredienser:
Deg:
- 10 g torrjäst
- 50 g smör
- 300 g helmjölk
- 50 g socker
- 10 g Enzymer för mjuk deg
- 5 g salt
- 450 g vetemjöl
Fyllning:
- 100 g mjukt smör
- 100 g socker
- 1 msk. Kanel
Toppning/borstning:
- 1 ägg
- 50 g svenskt pärlsocker*
*Skillnaden mellan “vanligt” pärlsocker och svenskt pärlsocker är hur det beter sig i ugnen. Det svenska pärlsockret smälter inte när det värms upp – därför ligger de vackra vita kristallerna kvar på toppen av dina kanelbullar.
Förfarande
Deg:
Värm smöret och mjölken tills det är ljummet (37°C). Blanda alla ingredienser och knåda i 8-12 minuter tills degen är slät. Du kan behöva tillsätta lite mer mjöl, beroende på din knådningsteknik/blandare.
Täck över degen och låt den jäsa i 30 minuter.
Fyllning:
Blanda smör, socker och kanel till en jämn smet.
Samling:
Kavla ut degen till ca 30×40 cm. Fördela fyllningen över hela biten och rulla ihop långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda skivor – det blir ca 20 bitar.
Lägg skivorna platt på en bit bakplåtspapper – eventuellt i formar. Låt jäsa i 20 minuter.
Kanelbullar kan gräddas i formar, t.ex. dessa silikonformar.
Borstning:
Pensla med uppvispat ägg och strö över svenskt pärlsocker.
Grädda i vanlig ugn vid 230°C i ca 10 minuter.
Njut av varje tugga och kom ihåg att kanelbullar alltid smakar bäst när de delas med goda vänner och familj.