Har du någonsin funderat på att göra foccaciabröd i en pizzaugn?
Det är inte bara pizza som kan gräddas i en pizzaugn! Tunn focaccia fungerar också utmärkt. Servera med en god hemgjord aioli, till tapas eller som smörgås – Vi rekommenderar varmt detta recept som utvecklats av Wilfa.
Ingredienser:
– 2,5 dl kallt vatten
– 6 g torrjäst
– 400 g vetemjöl tipo 00
– 1 msk olivolja
– 1 1/2 tsk flingsalt
– Durumvete för bakning
Topping:
– ½ dl olivolja
– 1 kvist färsk rosmarin
– En handfull stenfria oliver
– 2-3 tsk flingsalt
– lite salladsost om så önskas
Hur man går tillväga:
Lägg alla ingredienser utom saltet i en matberedare och mixa på låg hastighet i 10 minuter.
Tillsätt salt och knåda i ytterligare 2 minuter. Täck över bunken med plastfolie eller en handduk och låt den jäsa till dubbel storlek – ca 1 timme.
Häll smeten i en liten bakform/bakplåt smord med olivolja. Smörj händerna med lite olja och tryck ut degen i formen. Täck formen med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek.
Förvärm pizzaugnen i minst 15 minuter så att stenplattan blir varm och fin. Lägg rikligt med durumvete på bänken och vik degen i mjölet. Häll olja över degen och stick in fingrarna i degen för att göra fördjupningar överallt. Stoppa in färsk rosmarin och oliver i degen – du kan också lägga till lite salladsost.
Placera pizzaspaden under degen och lyft in den i ugnen. Sänk värmen till medellåg och baka i högst 1 minut.
Ta ut focaccian ur ugnen, vänd den 180 grader på stekspaden och sätt tillbaka brödet i ugnen. Fortsätt att grädda, vänd regelbundet, tills brödet är gyllene och ger ett ihåligt ljud när man knackar på det. Låt svalna på galler.
Du är välkommen😍