När det gäller bakning är temperaturen avgörande, och det gäller även det vatten du använder i degen. För att uppnå den perfekta degtemperaturen måste du ta hänsyn till mjöltemperatur och knådningstid. Här är en enkel formel:

2x önskad degtemperatur – uppmätt mjöltemperatur – knådningstid i minuter* = önskad vattentemperatur

*1 minut låg hastighet = 1 grad, 1 minut hög hastighet = 2 grader

Låt oss ta ett exempel: Föreställ dig att du vill ha en degtemperatur på 28°C. Om du mäter att ditt mjöl är 20°C och du knådar i 10 minuter på låg hastighet och 8 minuter på hög hastighet, gör följande:

10(min. låg hastighet) x 1°C = 10°C

8(min. hög hastighet) x 2°C = 16°C

2 x 28°C = 56°C
56°C – 20°C = 36°C
36°C – 10°C – 16°C = 10°C

Därför bör vattentemperaturen vara 10°C för att uppnå den önskade degtemperaturen på 28°C. Genom att finjustera vattentemperaturen efter mjöltemperaturen och knådningstiden säkerställer du att degen blir perfekt varje gång.